9 decembrie 2023, 10:18

Dovezi științifice emergente potrivit cărora am pășit într-o nouă eră geologică

Oamenii de știință sunt pe punctul de a dovedi că Pământul a intrat într-o nouă eră pentru prima dată în 11.700 de ani, odată cu apariția epocii Antropocen, în care influența umanității asupra geologiei planetei a devenit ireversibilă.

În ultimii 60 de ani, impactul activității umane asupra Pământului s-a desfășurat la o rată și o scară fără precedent în istorie.

Emisiile de dioxid de carbon, încălzirea temperaturii la nivel global, acidificarea oceanelor, distrugerea habitatelor, dispariția și extracția pe scară largă a resurselor naturale, sunt toate semne că planeta noastră s-a modificat semnificativ.

Antropocen desemnează actuala eră geologică și subliniază efectul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global.

Un mic lac dintr-o zonă din afara Toronto a fost studiat și folosit ca punct de referință oficial pentru a dovedi științific schimbarea erei geologice.

Astfel, după analiza sedimentului din Lacul Crawford, s-au găsit dovezi ale impactului activității umane asupra Pământului, inclusiv un strat de azot din îngrășăminte și cenușă de la arderea combustibililor fosili, precum și sedimente de plutoniu nuclear datând din anii 1950.

Markerii de plutoniu din roci au permis oamenilor de știință să identifice începutul Războiului Rece, deoarece materialul radioactiv a căzut din atmosferă în timpul testării armelor nucleare.

Sedimentul a putut fi studiat întocmai ca o arhivă geologică care poate fi corelată cu schimbările istorice ale mediului global.

Aceste descoperiri științifice și desemnarea începutului erei Antropocen trebuie încă aprobată oficial de către Uniunea Internațională de Științe Geologice, care a însărcinat un Grup de lucru special să determine dacă există suficiente dovezi în acest sens.

Dacă recomandarea va primi aprobarea comisiei, ar urma să fie ratificată de Congresul Geologic Internațional din 2024, ce va avea loc în Coreea de Sud.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol