20 februarie 2020, 0:35

Dragoste de țară, povești din bătrâni și voie bună în urma lansării albumului foto „ROST. 12 Hotare”

„Rostul e sens, e tâlc, e menire.

Rostul înnseamnă rânduială și un mod anume de a trăi.

Identitatea începe cu a-ți ști rostul pe lume, iar când nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.”

Trilogia „ROST” este un proiect semnat de fotograful Răzvan Voiculescu, realizat în cursul a șapte ani, sub denumirea de:

  1. „ROST – esențe, gustări și stări românești” (2013)
  2. „Dor de ROST” (2015)
  3. „ROST. 12 Hotare” (2017)

[Cele 3 albume foto semnate de Răzvan Voiculescu]

Povestea începe odată cu întoarcerea fotografului pe meleagurile românești. Cea mai mare dorință a sa a fost să cunoască mai bine frumusețile țării. Cu 18 ani în urmă, acest drum minunat pornea din Dobrogea, reușind să realizeze acolo primul său album în 2005. Hotărât să continue această pasiune a apărut o nouă dorință și anume: să surprindă esența ce încă a mai rămas din satul românesc.

Lansarea albumului de fotografii „ROST. 12 Hotare” s-a desfășurat alături de invitați speciali precum:

  • trei tineri păstrători de rost:  Ligia Alexandra Bodea din Sălaj, Iosif Ciunterei din Bistrița și Patricia Taut din Drăghia – care au prezentat povești din trei cotloane românești
  • Cristina Suliman din familia ce s-a rupt de oraș să trăiască în munți
  • Grigore Leșe care a susținut un scurt concert de muzică tradițională

Iosif Ciunterei sau „Iosif de pe coclauri”- cum i se mai zice – este om al satului românesc, născut într-o familie cu 12 frați unde lucrul pământului este sfânt. Ajuns la Facultatea din Cluj, a mers la secția de Etnografie. Apoi, a continuat cu masterul în București la Facultatea de Lirete, secția de Etnologie, antropologie culturală și folclor: „Cu cinci ani în urmă am început să umblu prin satele românești să caut poveștile bătrânilor. Am stat sute de ore la aceste povești și o voi face în continuare.”

[Sursa: rasunetul.ro]

Patricia Taut, numită și „fata cu cheia”, provine din „Țara Lăpușului”. Bunicul fetei a fost preot la Biserica Veche din sat. Această biserică din lemn, uitată de lume, are o vechime de 311 ani. Familia fetei deține cheia acestei biserici, cheie cu o formă total neobișnuită. Fata duce tradiția familiei mai departe, așa cum se poate observa și în scurt metrajul de mai jos:

În amintirea bunicii sale, Ligia Alexandra Bodea, merge la oamenii bătrâni din sat să afle povești și care este rânduiala și rostul neamului românesc: „Când bunica a plecat în lumea stelelor, din dragoste și respect față de dânsa le-am spus părinților că vreau să păstrez casa. Acolo e universul meu, unde îmi capăt energia de zi ci zi. De câte ori stau acolo, bunica este alături de mine.”

[Sursa: travelgirls.ro]

O altă perspectivă, diferită de cea a celor trei tineri, a fost oferită de familia Suliman. Departe de haosul urban, aceștia s-au retras în munți, luând totul de la zero. Povestea lor este prezentată într-un scurt metraj impresionant.

Albumul de fotografie și film „ROST. 12 Hotare” prezintă conace, biserici pierdute de lume, obiecte tradiționale vechi și oameni din satul românesc. La pachet sunt adăugate o hartă cu fiecare loc parcurs de fotograf și un CD cu scurt metraje.

[Oameni și tradiții]

12 obiecte tradiționale românești au fost aduse la eveniment cu scopul de a fi licitate.  Banii strânși, în urma licitațiilor (5.800 RON) au fost donați Centrului de copii Pinochio din Sectorul 3.  Trei obiecte au fost vândute cu sume spectaculoase: o masă țărănească din lemn, licitată cu 1.000 RON, două ulcioare create special pentru eveniment, licitate cu 900 RON și o pălincă veche de zeci de ani, licitată cu 700 RON.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică tradițională, susținut de Grigore Leșe care a încălzit sufletele publicului.

[Sursa: obiectiv.info]

 „Călatoria noastră se oprește aici, dar poveștile rostului trebuie să meargă mai departe. Avem un ROST. Îl păstrăm!” a încheiat fotograful.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.