29 martie 2024, 16:08

Drapelul israelian, pe catarg la Castelul Bran, în memoria tragediei care a îndoliat două națiuni

Vineri, înainte de începerea Shabatului, ambasadorul israelian în România ducea drapelul țării sale la Castelul Bran. Era unul dintre punctele unui program încărcat de emoție, al comemorării unei tragedii.
Drapelul Israelului a fost ridicat pe catarg la Bran de David Saranga, în semn de omagiu pentru niște vieți sacrificate: ale unor militari de excepţie, dar şi soţi, taţi, fii şi nepoţi. Oameni, vieți spulberate în Munții Bucegi.

Tragedia

La 26 iulie 2020 se împlinesc zece ani de la tragedia care a îndoliat două națiuni.
Un elicopter de transport care avea la bord șase militari israelieni și unul român, s-a prăbușit în Munții Bucegi, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile.

Cei șapte eroi participau la exercițiul comun româno-israelian BLUE SKY 2010.

În septembrie 2003 generalii Gheorghe Catrina, Șef al Statului Major al Forțelor Aeriene Române și Dan Halutz, comandantul Forțelor Aeriene Israeliene – asemenea altor state din NATO – au semnat un acord de colaborare și schimb de experiență. Exercițiul aerian româno-israelian cu numele de cod „Blue Sky 2010”, declanșat pe baza acestui acord a pornit „cu stângul”: escadrila de elicoptere israeliene a aterizat la baza aeriană Boboc la data de 18 iulie 2010 pe o perioadă de zece zile, pentru o serie de exerciții cu grad ridicat de dificultate, în zone muntoase, scria Jerusalem Post.

  • Chiar în a doua zi a exercițiului un bec de control aprins la bordul unui aparat l-a obligat să revină la sol;
  • La 26 iulie s-a produs accidentul.
  • La 28 iulie, la reîntoarcerea în Israel un bec de control a obligat un alt aparat să aterizeze pentru verificări, aproape imediat după decolare.

Luni 26 iulie 2010, la ora 13:15, două elicoptere israeliene și-au luat zborul de la baza Boboc în direcția munților Bucegi, în condiții atmosferice grele, într-o zonă muntoasă abruptă, cu furtuni și curenți de aer specifici loculului, necunoscută de piloții israelieni acomodați la relieful Orientului Mijlociu.

În jurul orei 15:20, zburând la altitudinea de 6.200 de picioare, într-o ceață densă, ele s-au apropiat de un perete de munte pe care nu l-au putut vedea; unul dintre aparate a izbutit să-l evite, celălalt, „Iasur nr. 046”, nu.

Onorarea memoriei

Ambasada Israelului împreună cu Statul Major al Forțelor Aeriene Române au onorat vineri memoria celor căzuți la datorie în timpul zborului de antrenament.
Ceremonia de comemorare a tragicului accident din Munţii Bucegi s-a desfăşurat vineri, în prezenţa reprezentanţilor Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, ai Forţelor Aeriene Române şi ai familiei militarului român decedat în accident, în comuna braşoveană Şimon, la monumentul ridicat în memoria militarilor decedaţi.
La monumentul eroilor ridicat în satul Șimon a avut loc un ceremonial militar și religios la care au participat David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, general-maior dr. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, soția și fiul eroului român Lt.Cdr Claudiu Ștefan Dragnea, Mihai Văsii, prefectul Județului Brașov, Nicolae Nilă, primarul comunei Bran.

Nu și-a cunoscut tatăl decât din povești

Fiul locotenentului comandor Claudiu Ștefan Dragnea s-a născut la câteva luni după tragedia în care tatăl său și-a pierdut viața. Nu a apucat să își cunoască tatăl. Vineri a participat la comemorarea unui om pe care îl știe doar din poveștile altora.
Colonel Daniel Shipenbauer, locotenent colonel Avner Goldman, maior Yahel Keshet, maior Lior Shai, Locotenent Nir Lakrif, sergent major Oren Cohen şi locotenent comandor Ştefan-Claudiu Dragnea au fost militari de excepţie, dar şi soţi, taţi, fii şi nepoţi. Bunica lui Oren Cohen este o supravieţuitoare a Holocaustului originară din România. Poate că unii încă se întreabă de ce acest exerciţiu a avut loc aici, în România? Israelul este o ţară mică, ceea ce înseamnă că activităţile sale de pregătire sunt limitate. În 2003, Forţele Aeriene Israeliene au semnat acorduri de colaborare cu Forţe Aeriene din Europa pentru a le permite să se antreneze în spaţiul lor militar. Acest lucru a oferit posibilitatea Forţelor Aeriene Israeliene de a se antrena în zone dificile, cu topografii care nu se regăsesc în Israel, cum sunt şi Munţii Bucegi. Statul Israel a ales să coopereze în acest domeniu cu România, fiind un prieten apropiat şi un aliat special„, a subliniat, în discursul rostit în cadrul ceremoniei, ambasadorul David Saranga.
În cadrul ceremoniei au fost pronunţate numele celor şapte militari, alături de cuvintele „căzut la datorie” şi a fost rostită, de către ambasadorul Israelului, rugăciunea specială de doliu şi comemorare kadiş, având loc şi o slujbă ortodoxă, oficiată de un preot militar român.
Cu o zi înainte, la locul accidentului aviatic au fost aduce două drapele giantice, al Romăniei și al Israelului. Jandarmeria montană a arborat cele două drapele chiar în locul impactului.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol