1 mai 2024, 0:41

“Dream big”, prima pictură murală de mari dimensiuni inaugurată la Oradea

La Oradea a fost inaugurată prima pictură murală de mari dimensiuni din oraş. Are 660 de metri pătraţi şi a devenit rapid un nou loc de promenadă. Imaginile reprezintă visurile unor copii, ilustrate în bulele baloanelor de săpun. Inedit este faptul că vizitatorii mici şi mari au fost încurajaţi să se exprime şi să picteze.

Flori multicolore, păsări exotice, palate, pisici, ba chiar şi un elefant animă o parcare din Oradea. Imaginile au înviorat blocurile gri de beton, iar acum locul este unul dintre cele mai colorate din oraş.

Proiectul, denumit “Dream big”, a fost realizat de patru pictori orădeni şi coordonat de o tânără artistă tot din Oradea. Pictura murală a fost finanțată cu 20.000 de euro de municipalitate.

Zeci de orădeni s-au perindat sâmbătă după-masa prin parcarea Parcului Brătianu admirând „bulele de săpun” ale picturii murale „Dream Big”. Peretele de 660 m² a fost pictat timp de o lună de către artiștii stradali orădeni Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz.

„După o lună de muncă suntem epuizaţi, dar fericiţi întrucât am ajuns la finalizarea lucrării. Ceea ce mă bucură şi mai mult e aportul comunităţii, că doar pentru oameni este făcut şi ei au vibrat, au înţeles mesajul, s-au organizat, pe frig, pe îngheţ. Ne-au îngheţat şi culorile, şi cu toate astea s-a întâmplat minunea asta”, spune Roxie Netea, coordonatorul proiectului.

Fiecare artist din proiect are câte zece bule realizate, restul sunt făcute de voluntarii pe care cei patru i-au coordonat”.

„Am avut în fiecare zi câte trei, patru voluntari pe care i-am coordonat, am mai intervenit peste bulele lor ca să arate estetic conform proiectului. Printre voluntari majoritatea au fost artişti locali pe care i-am contactat pe internet dar au fost şi amatori cu inclinaţii artistice. Nu am refuzat pe nimeni. Dacă au vrut să picteze le-am oferit cadrul şi au putut să se exprime”, a explicat artista.

Multă lume curioasă la inaugurare, mulţi orădeni s-au fotografiat cu „bulele” din pictura murală, alţii făcându-şi curaj să se murdărească pictând câte un colţ de perete care le-a fost oferit în cadrul unui workshop de graffiti & street art atât pentru adulți cât și pentru copii. Doritorii s-au putut familiariza cu tainele artei stradale, cu cromatica, materiale utilizate, conceptul şi tematica unui mural.

Un al doilea proiect de artă murală din Oradea, intitulat „Anotimpurile Art Nouveau”, care se întinde pe 700 de metri pătraţi este gata şi urmează să fie inaugurat în curând.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol