2 mai 2024, 1:00

„Dreptul de a se deconecta” ar putea deveni un drept fundamental în UE

Parlamentul European (PE) solicită să fie adoptată o lege în Uniunea Europeană (UE) care să garanteze lucrătorilor dreptul de a se „deconecta” digital de la lucru, fără repercusiuni negative, se anunță într-un comunicat. Legea ar mai trebui să stabilească cerințe minime pentru munca de la distanță și să clarifice condițiile de muncă, orele de lucru și perioadele de odihnă. Inițiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 126 împotrivă și 83 abțineri.

Fără muncă în perioadele de odihnă

Utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariția unei culturi de a fi „conectați în permanență”, ceea ce are un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților. Efectele combinate ale unui program de lucru prelungit și ale unor exigențe mai mari au condus la creșterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare și de alte probleme legate de sănătatea fizică și mintală.

„Dreptul de a se deconecta” ar însemna ca lucrătorii să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că este vorba despre telefoane, e-mail-uri sau alte forme de comunicare digitală. Acest lucru se aplică inclusiv în vacanțe și alte forme de odihnă.

„Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu disponibili și de programe de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mintală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba.

Cum s-a ajuns aici

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanță a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că valoarea va rămâne ridicată sau chiar va crește pe viitor. Cercetările Eurofound indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod obișnuit de acasă să lucreze în plus față de cele maximum 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spațiile de lucru ale angajatorilor.

Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează și în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-și desfășoară activitatea la birou.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol