5 mai 2024, 20:44

Mituri și prejudecăți: cât rău fac imigranții Uniunii Europene? Pastila de (dez)informare, de la Digi24, ne lămurește

Imigranții fac rău Uniunii Europene; sunt o povară pentru sistemele sociale naționale; iau locurile de muncă ale cetățenilor UE – sunt doar câteva dintre afirmațiile  făcute de extremiști, atunci când sunt discutate politicile Uniunii Europene privind imigrația. Există multe mituri și prejudecăți când vine vorba de acest subiect, fiind folosite statistici interpretate greșit sau informații incomplete.

Conform Eurostat, în 2022, aproape 10 milioane de cetățeni din afara UE lucrau în Uniune, reprezentând 5% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. Aceste cifre includ lucrători esențiali care sunt supra-reprezentați în sectoare precum cel al serviciilor de curățenie, construcțiilor, dar și a livrărilor – pe care cetățenii nativi nu le preferă.

Cu alte cuvinte, imigranții aduc o contribuție semnificativă la forța de muncă a UE. Ei nu ”fură” locurile de muncă, întrucât rata de ocupare a forței de muncă este mai mare pentru cetățenii europeni.

Cei care se mută pe teritoriul Uniunii Europene pentru a munci se angajează în domenii de care europenii fug/se feresc, fiind considerate grele sau plătite mai puțin, aflăm din emisiunea ”Pastila de (dez)informare”, difuzată de Digi 24 la oră de maximă audiență de joi până luni. Emisiunea este realizată de mediastandard.ro și editiadedimineata.ro.

O altă idee răspândită se referă la povara pe care o reprezintă persoanele venite din afara spațiului european pentru sistemele noastre sociale naționale. În realitate, imigranții contribuie la aceste sisteme prin munca lor și adesea nu beneficiază de aceleași niveluri de asistență socială ca cetățenii UE.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol