2 mai 2024, 1:23

Este adevărat că 80% dintre legile noastre vin de la Bruxelles? Aflăm de la ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi24 dacă da sau nu

De mai mulți ani, există o dezbatere intensă cu privire la procentul de legi elaborate de Uniunea Europeană pe care țările trebuie să le adopte. În grupurile de eurosceptici, se spune că ar fi de 80% – un număr foarte mare, care pune sub semnul întrebării inclusiv suveranitatea statelor membre.

Este adevărat că 80% dintre legile noastre vin de la Bruxelles? Ei bine, nu, mai ales că anumite domenii, cum ar fi agricultura, mediul și economia, primesc mai multă atenție din partea legiuitorilor europeni decât altele. Cu privire la aceste domenii, 50% din legi sunt date de UE, aflăm din emisiunea ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi 24, difuzată la oră de maximă audiență de joi până luni.

Nu același lucru se poate spune despre alte sectoare, în care țările au mai multă competență decât Uniunea Europeană. Un exemplu este sănătatea publică.

Dar să ne întoarcem la euroscepticism. Termenul se referă la o poziție politică ce implică o critică la adresa Uniunii Europene. Cu toate acestea, euroscepticismul nu este monolitic. Unii dintre eurosceptici pledează pentru o reformă în cadrul UE, în timp ce alții cer o retragere completă din blocul european, pe modelul Brexit.

Printre principalele narațiuni ale euroscepticilor se numără:

  • subminarea suveranității statelor membre;
  • elitismul și lipsa de transparență a mecanismelor UE;
  • complexitatea administrativă și ineficiența UE;

Pentru a-și atinge obiectivele, aceștia includ în discursuri teme populiste, cum ar fi identitatea națională, siguranța țării, dar și protejarea tradițiilor. Urmările acestui curent politic dăunează societății, care devine polarizată și distrasă de la problemele cu adevărat importante.

Euroscepticismul este o problemă complexă. În timp ce navigăm provocările actuale, trebuie să ne amintim că o Europă unită are nevoie de cetățeni informați. Pericolele euroscepticismului pot fi combătute prin educație, dialog, dar mai ales prin îmbrățișarea principiilor europene de solidaritate și colaborare.

Să urmărim împreună ”Pastila de (dez)informare” de la Digi 24 sau pe canalul de Youtube dedicat, dar și aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol