Aleksandr Dughin a fost numit de multe ori „creierul” Kremlinului. S-au scris sute de articole despre eminența cenușie, despre influența sa asupra lui Putin. Nu totdeauna adevărate. Potrivit surselor Meduza, influența sa asupra lui Putin a crescut într-adevăr – dar acest lucru s-a întâmplat, culmea, după uciderea fiicei sale Daria Dughina.
În ultimele luni, blocul intrapolitic al administrației președintelui a început să invite filosofi și istorici ultraconservatori – în principal Aleksandr Dughin, Aleksandr Prohanov și Vardan Bagdasarian – la „conversații” la Kremlin. Două surse apropiate de AP au declarat acest lucru pentru Meduza, precum și o sursă apropiată de conducerea Rusiei Unite.
Front de lucru
Potrivit surselor, aceste personalități nu participă la întâlniri pe teme specifice (cum ar fi pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2024) – ele au un alt front de lucru. „Au conversații private și întâlniri cu ei în special pe teme ideologice – care este obiectivul Rusiei, ce vrea”, a explicat pentru Meduza o sursă apropiată Kremlinului.
Cine sunt acești „ideologi”
Aleksandr Dughin este un filosof eurasiatic, politolog și unul dintre cei mai importanți ideologi ai „lumii rusești”. De la începutul anilor 2000, el a susținut ideea unei Uniuni Euroasiatice care să includă toate țările din fosta Uniune Sovietică. Una dintre principalele sale teorii este construită în jurul unei confruntări între Rusia și „Occidentul colectiv”. Mulți gânditori îl acuză pe Dughin că adoptă opinii esențial fasciste.
Aleksandr Prohanov este un scriitor „patriot” și redactor-șef al ziarului Zavtra. În 1991 a fost un susținător al GKChP. Autor al conceptului de „ortodoxie atomică” – un stat care combină trăsături ale stalinismului sovietic și ale Rusiei țariste ortodoxe. Susține opinii imperialiste.
Istoricul Vardan Bagdasarian este mai puțin cunoscut publicului larg decât Dugin și Prohanov. El face parte din colectivul de autori al ziarului stalinist Zavtra al lui Prohanov și a fost în strânsă legătură – și chiar a publicat cărți comune – cu Vladimir Iakunin, fostul director al Căilor Ferate Ruse.
De asemenea, Baghdasarian scrie adesea despre ciocnirea civilizațiilor și numește Donbas, „frontiera civilizațională a Rusiei”.
Tezele lui Vardan Bagdasarian
„Donbas se dovedește a fi nu doar o trambulină pentru eliberarea Ucrainei de nazism, ci și o platformă de pe care se stabilește vectorul de auto-recuperare civilizațională a Rusiei. O nouă ideologie rusă se naște pe teritoriul Donbasului. Ea nu se naște prin teorie, ci prin sânge și moarte. Și numai o ideologie sacralizată de sângele eroilor poate avea o perspectivă istorică reală”, susține Baghdasarian în articolele sale.
Istoricul pledează pentru introducerea unei ideologii oficiale în Rusia și îi numește lași pe cei care au părăsit Rusia din cauza mobilizării.
„Problema existențială a vieții și a morții a revenit, iar toate perversiunile boeme s-au dovedit irelevante. În Donbas s-a format un nou tip de tineret, diferit de studenții postmoderniști din capitală. Iar acești băieți, care au trecut prin război, vor intra mai devreme sau mai târziu în viața civilă. Și atunci, tinerii din locurile de distracție din capitală vor avea probleme”, spune Baghdasarian.
El nu este mai puțin sigur că „statele din Occident” sunt guvernate de „centrul corporatist, lumea corporațiilor transnaționale, sistemul global al oligarhiei”.
Alte consultări, alți “filosofi”
În plus, potrivit surselor Meduza, Kremlinul a început să se „consulte” și cu Konstantin Malofeev, fondator al canalului Tsargrad și „oligarh ortodox”. Blocul politic al AP a avut o relație tensionată cu omul de afaceri. În 2019, acesta din urmă a decis să intre în politica publică și s-a alăturat Just Russia – s-a înțeles că va finanța reînnoirea partidului și se va alătura conducerii acestuia. Cu toate acestea, Malofeev a încercat să preia controlul total al partidului, ceea ce nu a convenit Kremlinului sau actualilor lideri ai partidului.
Noua ideologie
Potrivit unor persoane apropiate Kremlinului, Malofeev, Dugin, Prohanov și Baghdasarian ar trebui să ajute Kremlinul „să simtă unele contururi ale unei noi ideologii. Atât Serghei Kirienko, șeful blocului politic de la Kremlin, cât și cei mai apropiați colaboratori ai acestuia – precum Alexandr Haricev, șeful Departamentului pentru Afaceri al Consiliului de Stat, și Serghei Novikov, șeful Departamentului pentru Proiecte Publice – se întâlnesc cu „ideologi”.
Sursele Meduza au spus că astfel de întâlniri produc nu doar „schițele” unei ideologii, ci și puncte de discuție specifice pe care atât Kirienko, cât și Vladimir Putin le pot folosi în discursurile lor.
„Rusia a câștigat întotdeauna orice război, dacă acest război devine un război al poporului. Întotdeauna a fost așa. Suntem obligați să câștigăm și acest război: războiul „fierbinte”, războiul economic și chiar războiul psihologic, de informare, care se poartă împotriva noastră. Dar pentru asta trebuie să fie un război al poporului, astfel încât toată lumea să se simtă implicată”, a declarat Kirienko într-un discurs din octombrie. În aceleași zile, Kirienko a luat cuvântul la Consiliul Mondial al Poporului Rus, unde a vorbit despre „păstrarea tradițiilor istorice ale poporului, a valorilor spirituale tradiționale, printre care se numără o familie puternică, maternitatea, respectul pentru bătrânețe și un stil de viață sănătos”.
Potrivit unei surse Meduza apropiate conducerii Rusiei Unite, Dughin și Prohanov au mai colaborat cu Kremlinul și înainte – de exemplu, la sfârșitul anilor 2000, când Vladislav Surkov conducea blocul politic AP. Dar în ultimii ani, aceste contacte au fost sporadice.
În plus, potrivit surselor Meduza, Dughin și Prohanov au acum un nou rol. Dacă înainte, potrivit Kremlinului, acestea trebuiau să lucreze pentru un anumit public (ultraconservator), acum ele contribuie la formularea ideologiei rusești în principiu.
„Acum, vocabularul lui Dughin și Prohanov este în gura lui Putin”, a subliniat unul dintre interlocutorii apropiați Kremlinului.
O pistă falsă
El a adăugat că, anterior, mass-media a exagerat adesea influența lui Aleksandr Dughin. De exemplu, publicațiile occidentale s-au referit în mod repetat la el ca fiind ideologul principal al lui Putin sau chiar „creierul”. Cu toate acestea, potrivit surselor Meduza, până de curând, președintele rus cunoștea superficial opiniile filosofului.
Totul s-a schimbat din cauza uciderii fiicei lui Dughin, Daria, la sfârșitul lunii august 2022.
Ulterior, sursele apropiate Kremlinului, citate de Meduza, susțin că Putin „s-a interesat serios” de Dughin, trimițând o telegramă de condoleanțe și exprimându-și aprobarea pentru contactele președintelui rus cu eurasianistul. La o lună după uciderea Daria Dughina, pe 30 septembrie, Putin a folosit pentru prima dată într-un discurs public unul dintre termenii preferați ai lui Dughin – „anglo-saxoni”.
Nu există ideologi moderați
Două surse apropiate Kremlinului asigură Meduza că personalul AP, inclusiv Kirienko și Haricev, nu împărtășesc această ideologie ultraconservatoare. După cum a explicat unul dintre interlocutori, Kirienko este un „marketer” și „susținător al unei guvernanțe corporative stricte” care nu este interesat în principiu de geopolitică, în timp ce Haricev este „un oficial executiv de bună credință, fără convingeri clare”.
Potrivit unuia dintre interlocutorii săi, apelul lui Kirienko către gânditorii conservatori este simplu. În primul rând, el încearcă să lucreze cu oameni ale căror opinii sunt deja apropiate de cele ale lui Vladimir Putin în acest moment. În al doilea rând, potrivit unor surse apropiate AP, în prezent, printre strategii politici și politologii care sunt dispuși să colaboreze cu Kremlinul, nu există „ideologi capabili să propună vreun proiect inteligibil, coerent pe plan intern, care să fie pe placul șefului statului”. Potrivit acestora, mai mulți astfel de „ideologi” au părăsit chiar Rusia în ultimele luni.
„Există experți, există oameni de acțiune. Dar nu există ideologi moderați și nici măcar în modul în care dorește [președintele], așa că lucrează cu ideologii conservatori de dreapta. Lucrează cu cei care sunt disponibili… Suntem în război acum – avem nevoie de militanți”, conchide o sursă apropiată administrației prezidențiale, Meduza.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol