3 iunie 2020, 16:52

Dumitru Prunariu a devenit Membru Eminent al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic

Ambasadorul României în spațiu este fără îndoială Dumitru Prunariu, fiind primul și singurul (deocamdată) român care a ajuns în spațiul cosmic. La 14 mai 1981, Prunariu a ajuns mai departe de atmosferă, participând la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, stând în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Chiar anul acesta, în aprilie s-a anunțat că Asteroidul 10707 a primit numele ”Prunariu”, în onoarea sa. De asemenea, astronautul a devenit Președintele de Onoare al Agenției Spațiale Române (ROSA).

Prunariu a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), și cu insigna de aur acordată membrilor ASE. Este de menționat că de-a lungul anilor doar 10 astronauți și cosmonauți din lume au mai primit această distincție, care se acordă doar pentru merite excepționale, informează site-ul ROSA.

Sursă imagine: Facebook.com

Distincția primită este o recunoaștere a meritelor deosebite în promovarea scopurilor asociației și activităților acesteia în cadrul Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS). În plus, în vederea acordării acestui statut s-a luat în considerare și cariera și activitățile desfășurate în calitate de membru în comitetul executiv al asociației în câteva mandate, în calitate de președinte al asociației (2011-2014) și președinte al filialei europene a acesteia (2010-2016), cât și ca unul dintre membrii fondatori ai ASE (1985) și singur participant la toate cele 30 de congrese anuale ale acesteia desfășurate până acum.

Sursă imagine: Facebook.com

Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE) este compusă din 400 de astronauți și cosmonauți din 36 de state, iar anul acesta congresul a avut loc în perioada 16 – 21 octombrie 2017 la Toulouse, în Franța.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.