27 aprilie 2024, 9:58

După 120 de ani, un scriitor a reconstituit drumul lui Brâncuși de la Hobița la Paris. Au rezultat o carte și un site

După 120 de ani, Sorin Trâncă, scriitor, fondator al agenției de publicitate Friends \ TBWA Bucharest, a reconstituit drumul lui Constantin Brâncuși de la Hobița la Paris, între 1903 și 1904, cu gândul de a recupera o parte din viața mai puțin cunoscută a sculptorului. El a refăcut traseul făcut pe jos de Brâncuși în 1903-1904 de la Hobița la Paris: 7200 km, peste 40 de zile, 55 de localități, 6 țări, sute de ore de documentare, foarte multe fotografii.

Sorin Trâncă a consemnat călătoria, a fotografiat, a documentat, a compus inclusiv o coloană sonoră. În urma întâmplării, a rezultat cartea Drumul lui Constantin și site-ul drumulluiconstantin.ro. Un parcurs recompus în 224 de pagini.

”Drumul lui Constantin. Evadarea lui Brâncuși din România, o reconstituire”, apărut la editura Humanitas, încearcă să răspundă la una dintre cele mai incitante întrebări cu privire la existența lui Brâncuși: de ce a plecat pe jos, de fapt, sculptorul, la Paris, în 1904, după neînțelegerea referitoare la bustul lui Carol Davila?

Pe drumulluiconstantin.ro, pe lângă toate aceste informații și imagini, puteți găsi și asculta un soundtrack compus special pentru această călătorie de Florin Mura.

„Brâncuși nu are dorința de a fi cunoscut. Nu dă aproape niciun interviu în cursul vieții sale. Avea convingerea că nu trebuie să lase oamenii să scrie despre el. Nu are galerist. Nu are impresar. Vinde singur. În foarte multe privințe, să zicem, seamănă cu Banksy. Într-o epocă în care toată lumea știe pe toată lumea și toată lumea e conectată cu toată lumea, Banksy are nevoie de un anonimat perfect. Brâncuși nu avea nevoie, pentru că pe vremea lui informațiile nu circulau. Era suficient să refuze contactele cu lumea ca să rămână un artist pe care presa și publicul larg nu îl casează în vreun fel.”

„Dacă facem un calcul, tot ce a făcut vreodată acest om de doar 1,62 depășește lejer PIB-ul României. Niciun alt român (sau artist francez de origine română 🙂 nu a creat atât de multă valoare per ora de muncă. De asta susțin că adesea privim, dar nu înțelegem” – spune autorul.

Sursa foto: iQads


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol