15 aprilie 2024, 2:56

După 15 ani, Suedia reintroduce serviciul civil obligatoriu

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat că Suedia va restabili serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008, având în vedere degradarea situației de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina.

Potrivit acestuia, măsura face parte din proiectul de consolidare a apărării naţionale, iar Agenţia pentru Urgenţe Civile (MSB) va primi joi sarcina de a elabora un plan, ce va fi axat iniţial pe serviciile municipale de urgenţă.

„Observăm că în prezent aceste servicii nu au dimensiunea necesară în caz de alertă sau de atac armat. Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a explicat la o conferinţă de presă ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin.

Reintroducerea serviciului civil ar urma să vizeze iniţial între 1.500 şi 2.000 de persoane, care vor trebui să urmeze un program de pregătire. Un raport elaborat toamna trecute de Agenţia pentru Urgenţe Civile menţiona necesitatea pregătirii a circa 3.000 de persoane în următorii cinci ani. Obiectivul este de a avea 10.000 de noi recruți până în 2030, scrie msn.

Prin serviciul civil se înțelege că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război.

În ultimul deceniu, Suedia a luat mai multe măsuri de consolidare a apărării, din cauza tensiunilor cu Rusia în regiune. A restabilit în anul 2017 serviciul militar obligatoriu ce fusese suspendat şapte ani mai devreme.

Noul guvern de dreapta instalat în urmă cu trei luni la Stockholm şi-a manifestat de asemenea intenţia ca înainte de anul 2026 să crească bugetul apărării la 2% din PIB, conform ţintei NATO, organizaţie la care Suedia şi Finlanda au decis să adere, demers îngreunat de condiţiile puse de Turcia şi asupra cărora continuă negocierile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol