24 ianuarie 2021, 11:28

După Hong Kong, Belgia și Olanda semnalează cazuri de reinfectare cu noul coronavirus

După ce medicii din Hong Kong au anunțat că au descoperit un prim caz de reinfectare cu SARS-CoV-2, medicii au confirmat că un pacient din Olanda şi altul din Belgia s-au reinfectat cu noul coronavirus, a anunţat marţi postul public olandez de radio şi televiziune (NOS), citând doi experţi în virusologie, informează agenția Reuters.

Primul caz a fost înregistrat în Hong Kong

Informaţia a fost dezvăluită la scurt timp după un raport publicat în această săptămână de cercetătorii din Hong Kong despre un bărbat care s-a reinfectat cu SARS-CoV-2 la patru luni şi jumătate după ce fusese declarat vindecat de COVID-19.

NOS o citează pe experta în virusologie Marion Koopmans, care a spus că pacientul olandez este o persoană în vârstă şi cu un sistem imunitar slăbit.

Potrivit declaraţiilor sale, cazurile unor persoane care au fost bolnave vreme îndelungată din cauza virusului, apoi boala lor a cunoscut o nouă intensificare, sunt mai bine cunoscute.

Necesită testări genetice

Însă o adevărată reinfectare, aşa cum s-a întâmplat în cazul pacientului din Hong Kong, a celui din Olanda şi a celui din Belgia, necesită testări genetice ale virusului atât în prima fază a infecţiei, cât şi în cea de-a doua, pentru ca medicii să poată vedea dacă între cele două tulpini virale există uşoare diferenţe.

Marion Koopmans, consilier al guvernului olandez, a spus că specialiştii se aşteptau deja la astfel de cazuri de reinfectare.

Simptome ușoare

„Faptul că a apărut un caz de reinfectare nu mă sperie. Trebuie să vedem dacă acest lucru se întâmplă des”, a explicat specialista olandeză. Pacientul belgian a prezentat simptome uşoare, a raportat postul de televiziune NOS, citându-l pe medicul virusolog Marc Van Ranst.

„Însă acest caz nu este o veste bună”, a precizat specialistul belgian. Potrivit declaraţiilor sale, anticorpii dezvoltaţi de pacientul belgian în timpul primei sale expuneri la noul coronavirus nu au fost suficienţi pentru a preveni o a doua infectare a organismului său, cauzată de o variantă uşor diferită a virusului.

Și în Belgia

Acelaşi specialist a precizat că deocamdată nu este foarte clar dacă astfel de cazuri sunt rare sau dacă există „mulţi alţi oameni care trec printr-o reinfectare după şase sau şapte luni”.

Virusologul belgian Marc Van Ranst a afirmat la postul flamand de televiziune VTM că și în Belgia a avut loc o reinfectare a unui pacient: “Am reușit să identificăm secvența genetică a celor doouă virusuri în laborator și am constatat că același pacient s-a reinfectat la trei luni distanță cu un virus care suferise 11 mutații. Este posibil să fie vorba despre o situație excepțională. Noi sperăm să fie așa, pentru că altfel nu este o veste prea bună. Dacă se reconfirmă reinfectarea la scară largă, putem să uităm de imunizarea pe viață împotriva acestor virusuri. Dar noi sperăm ca imunitatea să dureze mai mult de patru luni pentru majoritatea celor care au suferit de Covid-19”, a spus Van Ranst.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.