19 aprilie 2024, 14:34

E oficial! Ucraina mută data Crăciunului la 25 decembrie

Ucraina a mutat sărbătoarea oficială a Crăciunului la 25 decembrie. Până acum, Crăciunul era sărbătorit în Ucraina pe 7 ianuarie, aceeași dată la care sărbătorea și Biserica Ortodoxă Rusă.

Proiectul de lege semnat de președintele Volodimir Zelenski evidențiază ruptura tot mai adâncă dintre bisericile din Kiev și Moscova, de la invazia Rusiei.

Scopul noii legi a fost de a „abandona moștenirea rusă de a impune sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie”.

Tradiție

În mod tradițional, Biserica sărbătorea Crăciunul pe 7 ianuarie, în același timp cu Patriarhia de la Moscova. Numai că Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, un susținător al lui Putin, și-a dat binecuvântarea pentru atacarea Ucrainei și a adâncit și mai mult conflictul dintre biserici.

Anul trecut, Biserica Ortodoxă din Ucraina a permis credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, chiar dacă oficial acest lucru nu era înscă stabilit.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puțin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia și a sprijinului acordat separatiștilor din estul țării lor.

Ramura susținută de Rusia a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a declarat, de asemenea, că a rupt legăturile cu Moscova în mai 2022.

Trecerea la 25 decembrie ca dată oficială a Crăciunului face parte dintr-un proces național mai amplu de demontare a simbolurilor Rusiei, Uniunii Sovietice și comunismului, care a luat avânt în 2014, după ce Putin a anexat Crimeea, scrtie The Guardian.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol