9 decembrie 2024, 13:18

E vreme de festival online! Iubitorii culturii japoneze, așteptați la o ediție inedită Haru Urara

La 15 ani de la înființarea CSRJ-Angela Hondru, voluntarii centrului pregăteau evenimente speciale pentru iubitorii culturii japoneze. Criza coronavirusului nu i-a demotivat și, deși au trebuit să renunțe la o parte din planurile inițiale, au reușit să pregătească o nouă ediție Haru Urara. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Șerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane, vorbește despre cum a reușit, împreună cu echipa pe care o coordonează, să regândească de la 0 festivalul de suflet în care a investit foarte mult în ultimii ani.

Şerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane, la o ediţie anterioară Haru Urara

Şerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane, la o ediţie anterioară Haru Urara

De la o simplă aniversare la un festival

Ceea ce în 2009 era doar o aniversare a activității Centrului de Studii Româno-Japoneze s-a transformat, în scurt timp, într-un adevărat festival. Ceea ce începea în anul 2009 ca o simplă aniversare a Centrului de Studii Româno-Japoneze, s-a transformat, treptat, într-un eveniment reper pentru iubitorii culturii japoneze de la noi. Trei ani mai târziu, în mai 2012, gala noastră aniversară s-a transformat în festival, «Zilele Culturii Japoneze», și acesta devenit tradiție. De-a lungul anilor am organizat zeci de ateliere sau demonstrații de origami, ikebana, kimono și yukata, shodo (caligrafie japoneză), ceremonia ceaiului, taiko (tobe tradiționale japoneze), shamisen, arte marțiale (aikido, judo, kendo și iaido, ninjutsu, etc). Unul dintre cele mai apreciate ateliere organizate de noi în cadrul Zilelor Culturii Japoneze a fost intitulat «The Art of a Geisha» și a fost susținut de către invitata noastră specială Umekichi. Un alt atelier ce s-a bucurat de mare succes a fost cel de manga, unde invitat a fost artistul Daichi Kawada de la Tokyo. La ediția precedentă atelierul de realizare a bijuteriilor decorate cu pulbere de aur, folosind o tehnică tradițională japoneză a fost unul dintre punctele culminante ale festivalului. Maestrul Hariya i-a îndrumat pe participanți cu multă pricepere să realizeze propriile decorațiuni pentru bijuteriile pe care le-au putut păstra ca amintire. Am organizat conferințe, prezentări sau proiecții de film. Și aici aș evidenția câteva dintre evenimentele desfășurate în ultimii ani: prelegere și atelier despre arta realizării sake, susținută de către cunoscutul profesor universitar Masahiko Kitayama, eveniment finalizat cu o mult așteptată degustare. Domnul profesor a scris, pe baza documentării realizate pe perioada festivalului, dar și în săptămânile ce au urmat acestuia, și o carte despre vinurile de la noi, publicată în Statele Unite. Una dintre prezentările încheiate cu aplauze furtunoase a avut ca temă creativitatea și inovarea, și a fost susținută de către domnul Saburo Kobayashi, inventatorul airbag-ului în Japonia și fost General Manager la Honda. În ceea ce privește proiecțiile de film, aș aminti «Ghost in the Shell – Stand Alone Complex», proiecție precedată de o extrem de interesantă dezbatere despre industria anime din Japonia moderată de Ana Maria Caia, ai cărei invitați au fost: regizorul Kenji Kamiyama, producătorul Yoshiki Sakurai și scenaristul Ryo Higaki.”, își amintește Șerban.

Tinerii pasionaţi de cultura japoneză, reuniţi la o ediţie anterioară Haru Urara

Tinerii pasionaţi de cultura japoneză, reuniţi la o ediţie anterioară Haru Urara

Criza coronavirusului

Încă de la începutul crizei coronavirusului, voluntarii Centrului de Studii Româno-Japoneze au fost implicați în eforturile de monitorizare și conștinentizare a efectelor bolii. De asemenea, au fost printre primii care au reușit să se adapteze la noile provocări tehnologice. Coronavirusul a afectat pe toată lumea, și va mai continua probabil să o facă o vreme. Nu putem decât să încercăm să ne adaptăm, pas cu pas, și să ne continuăm drumul. Aveam, într-adevăr, foarte multe planuri pentru anul acesta, iar ediția din mai a «Zilelor Culturii Japoneze» ar fi trebuit să fie cea mai spectaculoasă de până acum, aceasta marcând aniversarea a 15 ani de la înființarea CSRJ-Angela Hondru. Un maestru ikebana, ambasador cultural al prefecturii Ishikawa, sau unii dintre cei mai talentați interpreți japonezi la shakuhachi sau koto (instrumente muzicale tradiționale japoneze) se aflau printre invitați. O considerăm doar o amânare și, de ce să nu considerăm 16 o cifră la fel de demnă de celebrat ca și 15? Am decis să organizăm totuși gala aniversară Haru Urara Grand Festa, online, chiar dacă am amânat festivalul pentru anul următor. Este o provocare, și pentru noi, însă, dacă este să privim partea pozitivă a lucrurilor, în loc să avem 500 de spectatori alături de noi în sală, la București, putem invita toți prietenii culturii japoneze din țară și nu numai, să ne urmărească online. Un televizor smart poate oferi un cadru prietenos, chiar dacă nu poate reda în totalitate atmosfera din sală. Lumea încă se adaptează la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, și cred că nu există o altă soluție. Este clar că acest virus nu poate fi ignorat, nici nu ne va părăsi prea curând, așa încât singura soluție este să ne adaptăm și să mergem înainte.”, explică profesorul.

George Moise, autorul best-sellerului “Iertați-mă că nu sunt japonez”

George Moise, autorul cărţii „Iertați-mă că nu sunt japonez, a.k.a. Joji – rețete din Japonia”

Ediția Haru Urara din 2020, inedită

Deși a fost dificil să se reorganizeze rapid, organizatorii Haru Urara au reușit să pregătească o ediție specială pentru iubitorii culturii japoneze din România. „Fiind o ediție online a trebuit să regândim totul de la zero. Ne-am gândit, în primul rând, să realizăm un program atractiv pentru cei ce ne urmăresc de acasă. Așadar, formatul să fie unul diferit față de edițiile precedente, dar consistent pentru cei ce iubesc Japonia și cultura japoneză. Vom avea muzică (trupa de taiko – Kodama Daiko pregătește un moment special dedicat fondatorului, Dan Teodorescu, care, din nefericire, nu se mai află printre noi), dans (atât J-Pop alături de fetele de la C-Town, cât și contemporan, în interpretarea Roxanei Mihaela Morășanu), ne vom bucura împreună de arta origami sau de minunatele culori de toamnă ale kimono-urilor. Avem și o surpriză la final: invitat special la această ediție este George Moise, autorul cărţii «Iertați-mă că nu sunt japonez, a.k.a. Joji – rețete din Japonia», ce va realiza un material dedicat galei noastre chiar din Japonia, de la Yokohama. Bineînțeles nu va lipsi nici înmânarea premiului «Kazuko Diaconu» acordat celui mai bun cursant la limba japoneză, premiu ce constă într-o excursie de două săptămâni în Japonia oferit de sponsorul nostru principal și acordat de către Excelența Sa domnul Ambasador Hitoshi Noda.”, transmite Șerban Georgescu. 

Afiș Haru Urara

Afiș Haru Urara 2020

Fotografii: Arhivă personală Șerban Georgescu/ CSRJ-AH


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol