28 martie 2024, 10:36

E ziua mondială a ginului și a vinului rose. Să bem pentru asta?

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua mondială a ginului

Băuturile spirtoase distilate există de foarte mult timp şi toate au o istorie bogată, care acoperă originile uneori misterioase ale utilizării lor. În timp ce băuturile spirtoase au fost folosite de mult timp în scopuri medicinale, doar una singură a fost folosită la început doar ca medicament, nelipsind apoi din amestecuri pentru prepararea unora dintre cele mai importante medicamente, în special pentru a le îmbunătăţi gustul. Această băutură delicioasă şi fină este distilată din fructele arborelui de ienupăr şi îşi are originile într-o băutură mai veche din Danemarca, cunoscută sub numele de Jenever.

Istoria Zilei mondiale a ginului a început în 2009, în urma eforturilor unui pasionat cunoscător de gin, Neil Houston. Acesta era deja un mare fan al ginului, dar dorea să găsească o modalitate de a aduce această băutură la mai mulţi oameni, astfel încât aceştia să se poată bucura de ea. Împreună cu Emma Stokes alias Gin Monkey, o altă mare fană a cocktailurilor de toate felurile şi cunoscătoare a băuturii pe bază de ienupăr, a făcut echipă pentru a lansa prima Zi mondială a Ginului în Birmingham, ca o modalitate de a populariza un gin bar. În 2010, au lansat un eveniment similar la Londra şi de atunci sărbătoresc în fiecare an această băutură pe bază de ienupăr, iar sărbătoarea s-a extins şi în alte ţări.

În prezent, responsabilii organizează o gamă largă de evenimente – de la degustări la conferinţe despre originile băuturii. De asemenea, figuri proeminente asociate cu această zi organizează cursuri de măiestrie, în cadrul cărora participanţii învaţă cum să prepare băuturi. Există chiar şi cursuri profesionale în cadrul cărora barmanii îşi pot îmbunătăţi nivelul de pregătire.

Ziua mondială a ginului (#WorldGinDay), care are şi o pagină propie de internet,este sărbătorită în a doua sâmbătă din iunie.

Ziua vinului rose

Ziua vinului rose (#RoseDay), sărbătorită în a doua sâmbătă din iunie, a fost iniţiată de casa suedeză de vinuri rose Bodvar pentru a aduce un omagiu acestui vin glorios de vară.

Vinul face parte din istoria omenirii de foarte mult timp şi, de-a lungul istoriei sale, a ajuns să includă multe vinuri şi tehnici diferite legate de crearea sa. Printre aceste vinuri se numără emblematica şampanie, vinurile roşii, vinurile albe, vinurile de Porto, hidromelul (care, din punct de vedere tehnic, este un vin de miere) şi, bineînţeles, vinul rose.

Momentul exact în care băutura a fost preparată pentru prima dată este încă necunoscut, deoarece, cu mult timp în urmă, multe dintre cele mai cunoscute vinuri roşii erau de obicei de culoare roz. Acest lucru se datorează faptului că tehnicile folosite pentru a face vinuri mai închise la culoare nu erau practicate pe scară largă. Vinul de culoare rozalie este obţinut din soiuri roşii, cojile fiind lăsate la fermentat pentru o scurtă perioadă de timp, de până la 24 de ore.

Creat din soiuri de struguri roşii şi după tehnologia de producere a vinurilor albe – vinul rose este considerat un paradox. Izvoarele istorice mărturisesc că băutura fină de culoare trandafirie a apărut în perioada Imperiului Roman, iar în zilele noastre a devenit „vinul vedetă” al tuturor petrecerilor. Băutura trandafirie are gusturi diferite, cel mai des fiind întâlnite cele fructate, de flori, citrice, proaspete şi răcoritoare.

Ziua porumbului pe ştiulete

Ziua porumbului pe ştiulete (#CornontheCobDay) este sărbătorită în fiecare an în Statele Unite la 11 iunie, deşi originea şi fondatorul său nu sunt cunoscute.

Fiert sau copt, porumbul pe ştiulete, care se culege când boabele sunt încă fragede, adică în …iunie, este un produs delicios care este iubit de aproape toată lumea de toate vârstele. Poate fi o gustare destul de sănătoasă dacă nu este supraîncărcată cu unt şi sare, deoarece un ştiulete de porumb nu are de obicei mult mai mult de 100 de calorii şi este bogat în fibre.

Conform site-ului nationaldaystoday.com, aproape toţi ştiuleţii de porumb au un total de 800 de boabe care sunt foarte bine dispuse în 16 rânduri în jurul ştiuletelui. Statele Unite ale Americii produc cea mai mare cantitate de porumb din lume şi dau aproape 40% din recolta mondială de porumb. Se poate produce porumb pe toate continentele locuite ale planetei, cu excepţia Antarcticii.

Ziua mondială a tricotatului în public

Ziua mondială a tricotatului în public (#WorldwideKnitinPublicDay), sărbătorită în fiecare an în a doua sâmbătă din iunie, a fost iniţiată în 2005 de Danielle Landes, designer independent, cu scopul de a promova această activitate creativă şi ancestrală, considerată în mod tradiţional ca fiind o practică a bunicilor solitari. Dimpotrivă, s-a demonstrat că tricotatul implică persoane de toate vârstele şi de ambele sexe, favorizând activităţile manuale şi socializarea, relatează diainternacionalde.com.

Este o dată ideală în care tricotatorii din întreaga lume se adună voluntar în locuri publice pentru a tricota. Toate manifestările dedicate marcării acestei zile sunt organizate de voluntari şi, de multe ori, sunt alese obiective cum ar fi tricotatul pentru spitale sau grupuri de caritate. Din 2011, daneza Astrid Salling este responsabilă de organizarea acestei activităţi la nivel mondial, peste 1.000 de evenimente fiind organizate anual.

Această artă manuală este considerată unul dintre cele mai relaxante hobby-uri şi este foarte uşor de învăţat. De asemenea, oferă multe beneficii – îmbunătăţeşte coordonarea ambelor părţi ale emisferelor cerebrale, dezvoltă abilităţile psihomotorii, creşte stima de sine, promovează creativitatea, reduce stresul şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Ziua tricotatului în public nu se adresează doar pasionaţilor de tricotat, ci şi fanilor altor tehnici manuale care doresc să participe şi oricui este interesat să înveţe despre această artă manuală.

Sursa: un proiect special al agenției AGERPRES

Sursa foto: pixabay.com


Comentariile sunt oprite pentru acest articol