14 aprilie 2024, 14:45

Ea este singurul copil din România care a participat la conferința climatică din Dubai

Copiii sunt cei mai afectați de schimbările climatice, iar drepturile lor trebuie să fie prioritare pentru liderii mondiali și comunitatea internațională la COP28 – acesta este mesajul pe care adolescenții și tinerii îl aduc la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2023, care are loc în Emiratele Arabe Unite.

Eva, în vârstă de 16 ani, membră a Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF, este singurul copil român delegat care participă la COP28.

„Copiii sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice și, ca urmare a acestei conferințe, nevoile, drepturile și perspectivele copiilor ar trebui să fie prioritare în politicile publice, acțiunile și investițiile în domeniul schimbărilor climatice și al mediului”, a declarat Eva.

Criza climatică este o criză a drepturilor copilului. Un miliard de copii, adică jumătate din populația de copii de la nivel mondial, sunt extrem de expuși riscului de a fi afectați de efectele crizei climatice, deoarece inundațiile, creșterea temperaturilor și pierderea recoltelor sunt numai câteva dintre provocările care limitează accesul copiilor la o viață normală, au subliniat Eva, Emmanuel și Ghaya, trei dintre delegații copiilor care s-au întâlnit duminică cu secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, și cu Felipe Paullier, secretar general adjunct pentru chestiuni legate de tineri.

O lume mai ecologică

„Vă împărtășesc frustrarea și furia: în ciuda promisiunilor făcute timp de ani de zile, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record – și continuă să crească. Acesta este cel mai cald an înregistrat vreodată, dar lupta pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5°C nu s-a încheiat. Dacă rămânem uniți, știu că putem reuși. Este esențial să continuați să puneți presiune. Continuați să perseverați. Continuați să îi trageți la răspundere pe lideri – nu reduceți presiunea asupra lor”, a declarat Antonio Gutteres.

Copiii delegați au subliniat că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice ar trebui să fie întreprinse prin participarea semnificativă a copiilor, prin informarea și împuternicirea copiilor pentru a implicați în cadrul politicilor și acțiunilor privind schimbările climatice. De asemenea, toți copiii din întreaga lume ar trebui să aibă acces la o educație privind schimbările climatice de calitate, prin urmare, investițiile ar trebui să crească semnificativ, deoarece fondurile alocate acestui tip de educație reprezintă mai puțin de 1% din fondurile pentru climă. Conform unui raport global U-Report al UNICEF, majoritatea copiilor nu au învățat la școală despre schimbările climatice, dar copiii cred că pot contribui la o lume mai ecologică.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol