Zilele trecute anunțam că experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) vin în România, în perioada 15-19 septembrie, pentru a evalua „Ţinutul Buzăului”.
Echipa de experţi UNESCO a încheiat misiunea în judeţul Buzău, și evaluatorii internaţionali vor decide, în urma analizei din zilele acestea, dacă vor acorda acestui obiectiv turistic titulatura de „geoparc global”.
Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, aşezările rupestre sau chihlimbarul roşu de la Colţi sunt câteva dintre locurile renumite ale zonei.
Timp de patru zile, delegații uniunii internaționale au discutat cu oamenii locului și cu antreprenorii care s-au implicat timp de 14 ani în formarea geoparcului.
”S-au evaluat proiectele noastre, interpretarea care există acolo, traseele, modul în care comunitatea a fost implicată, proiectele educaționale pe care le-am avut”, spune, la Radio România Actualități, Răzvan Gabriel Popa, coordonatorul Geoparcului Ţinutul Buzăului și al asociației cu același nume.
Delegatul grec Ilias Variakos apreciază infrastructura locurilor vizitate. ”Să începem cu lista de lucruri bine făcute. Un capitol excelent a fost făcut aici, o bună infrastructură în locurile vizitate, locuri în care se combină foarte bine high tech cu tradițiile”, spune acesta.
Margareta Roegs vine din Olanda. Delegatul UNESCO marșază pe recomandări către infrastructura rutieră spre comunele din geoparc. ”Cred că acest geoparc are un potențial excelent. Cred că următorul pas este să aibă o infrastructură mai bună în zonă, pentru că geoparcul va atrage din ce în ce mai mulți vizitatori, dar este foarte greu de ajuns aici”, afirmă aceasta.
Verdictul celor doi delegați UNESCO va fi făcut public de boardul UNESCO de la Paris abia în mai 2022, notează Radio România Actualități.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol