3 martie 2024, 10:56

Echipa României la degustări de vinuri în orb a devenit campioană mondială

O echipă de degustători români a devenit campioană mondială la cea de-a XI-a ediţie a „Campionatului Mondial de Degustare în Orb”, competiţie organizată în Franţa, de către cea mai prestigioasă publicaţie devinuri din Hexagon, „La Revue du Vin de France”.

Julia Scavo, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Cosmin Udrea și Radu Rizescu (antrenor) au reprezentat România la competiție, relatează Radio România Actualități.

33 de țări de pe 5 continente s-au luptat pentru titlul. Echipele au avut de identificat corect soiul de struguri, țara de origine, recolta, producătorul și denumirea, pentru 12 dintre cele mai cunoscute vinuri din lume.

Degustarea în orb este un procedeu ce presupune identificarea vinurilor acoperite, pentru a nu influența rezultatul în funcție de sticlă sau brand. Astfel, sunt luate în considerare doar culoarea și calitățile organoleptice ale vinurilor, iar dictonul latin „In vino veritas” capătă și mai multă consistență.

Concursul constă din degustarea în orb a șase vinuri roşii și şase vinuri albe, provenite din podgorii din întreaga lume. În cazul fiecărei mostre propuse subiect de analiză, echipele au avut de identificat soiul, ţara de proveniență, regiunea, anul de recoltă şi, în măsura posibilității, producătorul. Criteriile identificate au avut valori diferite de punctaj, astfel încât rezultatul să demonstreze  un cumul de calități absolut necesare, cum este memorie, intuiția, viteza de reacție, concentrarea și, nu în ultimul rând, spiritul de echipă.

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol