10 ianuarie 2023, 23:02

Economia de electricitate lasă fără lumină Orașul Luminilor

Economie, economie, economie, cuvântul de ordine din ultimele luni, peste tot în Europa. Deci nici Orașul Luminilor, Parisul, nu face excepție. De la 1 noiembrie a intrat în vigoare planul ce privește „sobrietatea energetică” pe fondul creșterii prețurilor la gaze și la electricitate. Este un plan care este bun și pentru planetă, după cum susțin organizațiile care militează pentru protejarea mediului înconjurător.

În Paris, pe timpul nopții, în clădirile de birouri dar și în magazine nu va mai fi lăsată aprinsă lumina. Iar din decembrie, publicitatea stradală luminoasă va fi interzisă.

Deja, mai multe alte municipalități dar și diverse comune au decis să stingă lumina stradală, pe timpul nopții.

Este un consum important, undeva la 32% din factura administrațiilor locale și 9% din consumul total de electricitate din Franța.

Iar studiile arată că în localitățile în care s-a trecut deja la o diminuare a iluminatului public, nu se înregistrează nici mai multe accidente și nici mai multe infracțiuni.

Sobrietatea energetică se va simți din plin și pe bulevardul Champs Élysées. Obiectivul este cel al economiilor, pe fondul unor facturi din ce în ce mai mari. Comitetul Champs Élysées, care reunește toate marile magazine de lux de pe bulevard și firme de renume, a decis reducerea consumului numai din iluminat cu 44%.

Luminile de Crăciun, atât de admirate în fiecare an, se vor stinge cu un sfert de oră înainte de miezul nopții și nu la orele 2.00 ale dimineții, așa cum se întâmpla în fiecare an. De asemenea, ele vor fi îndepărtate de pe stâlpi pe data de 2 ianurie, adică cu o săptămână mai devreme decât de obicei.  Vor fi și excepții, de Crăciun, pe 24 decembrie, și în seara de Revelion, pe 31 Decembrie. Luminile din vitrinele magazinelor și marile ecrane se vor opri în intervalul 22.00-7.00.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol