23 noiembrie 2022, 17:53

Economie la sânge în Spania, ca pregătire de iarnă. Ce măsuri sunt prevăzute pentru reducerea consumului de energie

Problemele în lanț cu care s-a confruntat în ultimii doi ani și jumătate, plus războiul din Ucraina, au adus Europa în pragul unei crize cu efecte pe termen lung. Temerile sunt multe, dar cea mai apropiată este legată de iarna ce va veni. Perspectivele sunt pesimiste, iarna se anunță grea pentru multe state europene care se confruntă deja cu probleme legate de energie.

Urmează o iarnă foarte dură, iar perspectivele sunt pesimiste – este şi mesajul transmis de ministrul spaniol al Apărării tuturor locuitorilor regatului. Posibilitatea ca Rusia să oprească furnizarea de gaze şi previziunea unui război lung impun măsuri dure pentru a putea fi pregătiţi – mai spune ministrul spaniol, relatează corespondentul Radio România Actualități la Madrid, Alin Petrică.

Declaraţiile doamnei ministru Robles sunt şi ele dure, la fel ca previziunile vremurilor care vor veni. Va fi multă suferinţă – spune aceasta. Putin nu va ezita să folosească gazul ca pe o armă, iar războiul provocat de el va fi unul de durată şi cu mari confruntări – adaugă ministrul Apărării. De aceea, pregătirea este esenţială, iar Spania şi-a luat angajamentul faţă de partenerii UE să reducă cu 7% consumul de energie pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc. Mesajul este transmis spaniolilor de rând, dar şi clasei politice”, relatează corespondentul RRA.

Mâine, Parlamentul spaniol votează legea prin care regatul implementează măsurile de reducere a consumului de energie. Acestea sunt deja aplicate de două săptămâni, prin intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.

Temperatura maximă, iarna, de 19 grade, şi minima vara, de 27, în toate clădirile publice, private sau de stat; oprirea iluminatului vitrinelor după ora 22:00 şi finanţarea izolării clădirilor sunt o parte din paşii care îşi fac deja efecte, dar care au creat controverse şi nemulţumiri în societate.

Partidele din opoziţie, dar şi o parte dintre susţinătorii guvernului se opun planului şi declară că nu vor susţine legea.

Un eventual vot negativ ar anula aplicarea şi ar obliga guvernul să vină cu alt plan, iar mesajul ministrului Robles vine şi în acest context, calculele politice sunt nesigure şi fiecare vot contează.

Zilele trecute, Madridul a anuntat şi primul bilanţ faţă de perioada similară a anului trecut: consumul de gaz este mai mic cu 9,5%.

La votul de mâine vor fi introduse şi alte măsuri. Jurnaliştii mai remarcă faptul că în textul de lege referirea la încurajarea muncii de acasă nu mai este prezentă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol