21 mai 2024, 1:15

“Educăm împreună”. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova lansează un proiect cultural-educațional

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, lansează vineri, 18 noiembrie 2022, ora 17:30 programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ. Programul se va desfășura în perioada 2022-2026, se adresează copiilor din Craiova și Regiunea Olteniei și are drept scop asigurarea procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor.

Evenimentul de lansare a programului va include și premiera spectacolului ALEGEREA, ce are la bază piesa de teatru într-un act scrisă, în 1960, la Versoix, de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Premiera va avea loc de la ora 19:00 și se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Sofia.

Expoziții

Procesul educațional cuprins în programul EDUCĂM ÎMPREUNĂ va fi realizat într-o manieră prietenoasă, atractivă și care va facilita însușirea de către cei mici a unor cunoștințe de bază din domeniile istorie și teatru. În acest sens, Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova are drept parteneri ai proiectului Muzeul Național Peleș din Sinaia și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, urmând ca pe parcurs lista partenerilor să fie extinsă.

În cadrul proiectului EDUCĂM ÎMPREUNĂ, Muzeul Național Peleș va prezenta în spațiul muzeal al  teatrului o serie de expoziții:

  •  Maria a României. Regină și artistă
  •  Regele Carol I. Ctitorul României Moderne
  •  Carol al II-lea al României. Un rege controversat
  •  Mihai I. Ultimul rege al României

Prima expoziție inclusă în proiect, Maria a României. Regină și artistă, va putea fi vizitată în perioada 18 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 și cuprinde obiecte ce au aparținut Reginei Maria și materiale  informative privind viața și activitatea Majestății Sale.

Totodată, grupurile de elevi de la școlile din Județul Dolj precum și grupurile de copii aflați în centrele de asistență socială vor putea participa la o serie de activități organizate în foaierul Sălii Amza Pellea: ateliere de joc teatral, desen, pictură.

Video

Traseul educațional va include și vizionarea de materiale video cu momente din istoria României ce vor fi explicate copiilor într-o manieră simplă și atractivă.

Sunt deschise spre vânzare standuri cu cărți de teatru și istorie precum și cu obiecte de tip souvenir ce ilustrează momente istorice și personalități teatrale, dar și personaje comice din basme și povești. Totodată, specialiștii Clinicii Stomatologice Dr. Leahu Craiova susțin sesiuni de educație stomatologică: periajul dinților, igiena dentară, obiceiuri și deprinderi specifice vârstei mici și mijlocii.

Parteneri

Partenerii locali ai programului sunt Universitatea Craiova prin Facultatea de Științe sociale – Departamentul de Istorie și Facultatea de Litere – Departamentul de Artă și Media, Consiliul Județean Dolj prin și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj precum și Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Casa de Licitații HISTORIC pune la dispoziție o serie de obiecte ce au aparținut Majestății Sale Regina Maria precum certificatul de botez, scrisori, albume foto, cărți poștale.

Spectacolul ALEGEREA va fi prezentat la Sala I.D. Sîrbu a Naționalului craiovean de la ora 19:00. O invitație la reflectare, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane.

Piesa este încărcată de semnificații și ridică probleme de natură filosofică, într-o lume prinsă în lupta dintre două ideologii opuse. Aici se distinge și lupta interioară a omului prins între slăbiciunile și virtuțile sale. Binele în opoziție cu Răul. Întunericul cu Lumina.

Și alegerea, salvarea noastră, nu poate fi decât Iubirea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol