Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) anunţă, pentru ediţia din 2023, un program special de educaţie cinematografică, o serie de ateliere tematice şi multă distracţie pentru copii.
„Începând cu acest an, secţiunea TIFF Education înglobează toate iniţiativele Festivalului Internaţional de Film Transilvania dedicate educaţiei cinematografice, copiilor, profesorilor şi familiei. O selecţie amplă de filme, workshopuri de actorie şi animaţie, activităţi de weekend, un cinema gonflabil şi o selecţie de scurtmetraje Disney întregesc programul care se va desfăşura, în premieră, în Cluj-Napoca şi Floreşti, între 9 şi 18 iunie. Programul complet este disponibil pe tiff.ro /educaţie. O nouă experienţă pentru cei mici anul acesta este cinematograful gonflabil din Programul Mini-Cini din Iulius Parc. Copiii între 3-12 ani se vor putea bucura de un program de filme de maximum 45 de minute alcătuit din scurtmetraje româneşti şi internaţionale în fiecare zi a festivalului, de luni până duminică între orele 12,00-17,00”, se arată într-un comunicat trimis de organizatorii TIFF.
Programul conţine producţii precum primul serial de animaţie CGI românesc Legendarium, serialul finlandez de animaţie Turilas & Jaara (cunoscut şi ca Nico & Patou), dar şi fascinantele animaţii ale lui Ion Popescu-Gopo sau noul serial produs de LEGO. Biletele se pot achiziţiona online sau direct la intrare în cinema – https://tiff.eventbook.ro/mini-cini.
„Selecţia de filme EducaTIFF de anul acesta cuprinde 12 titluri. Toate proiecţiile EducaTIFF sunt urmate de discuţii, dintre care unele alături de invitaţi speciali, pentru a încuraja curiozitatea şi simţul critic al tinerilor spectatori. În program se află trei filme selectate anul acesta la Berlinale: Totem (r. Lila Aviles), câştigător al Premiului juriului ecumenic, Excursia cu clasă (Delegation, r. Asaf Saban) şi Regina dansului (Dancing Queen, r. Aurora Gosse), din programul Generations. Apreciat de critică este ‘Platon cel tânăr’, un film irlandez care urmăreşte încercările unui director de scoală de a îmbunătăţi traiul unei comunităţi urbane decăzute. Tot o poveste despre dificultăţile educaţiei este ‘Regula dintâi’ (First Rule, r. Massimiliano D’Epiro), a cărui proiecţie se va desfăşura în prezenţa echipei. În selecţie găsim şi ‘Novicii’ (Juniors, r. Hugo Thomas), despre doi tineri dependenţi de jocuri video care, cu scopul de a strânge bani din donaţii online pentru o nouă consolă video, născocesc o boală; ‘Familia Tărăboi’ (The Hullabaloos !, r. Reetta Huhtanen), unde câinele a doi copii gemeni este din greşeală confundat cu cel al preşedintei; sau ‘Belle şi Sebastian’ (Belle and Sebastian, r. Pierre Core), despre un băiat de 10 ani determinat să ajute un câine de stână. Anul acesta avem în program un film românesc, ‘David’ (r. Radu Muntean), despre tabăra de vară organizată de Tibi Uşeriu, ce a dat naştere traseului pentru familii ‘Drumul lui David’, şi o co-producţie românească cu Germania, ‘Cei trei – Moştenirea dragonului’ (The Three Investigators, r. Tim Dunscheder), despre aventurile unor tineri detectivi în Transilvania. În materie de animaţii, ‘Zâna florilor şi trolul de piatră’ (Roşa and the Stone Troll, r. Karla Holmback) îi va încânta pe cei mici, iar compilaţia celebrativă ‘O sută de ani de animaţii Disney’ (100 Years of Disney Animation – a Shorts Celebration) va fi o plăcere pentru toate categoriile de vârstă”, se mai arată în comunicat.
Atelierele EducaTIFF se vor desfăşura, în premieră, în Cluj-Napoca şi în Floreşti, iar copiii şi tinerii vor avea ocazia să înveţe de la profesionişti ce înseamnă jurnalismul de film sau scrierea creativă, să participe la workshop-uri de animaţie şi actorie, de stop motion cu LEGO sau de terapie prin artă.
„Iniţiativa festivalului de a aduce educaţia cinematografică în şcoli îşi găseşte continuarea în Reshape education, două zile de întâlniri (15 şi 16 iunie) ce vor dezbate subiecte precum modele de succes în educaţia cinematografică, acţiuni sociale în domeniul cinematografiei, platforme şi filme dedicate tinerilor. Printre invitaţii speciali se numără: Laufey Gudjonsdottir (directoare Icelandic Film Center timp de 20 de ani) ce va vorbi despre modelul de educaţie prin film din Islanda, sau Sergio Marques (manager Cinema Insuflavel, selecţioner Play Film Festival Lisabona), ce va vorbi despre curatorierea de filme pentru tineri. Acest demers esenţial în dezvoltarea şi împărtăşirea de informaţii între experţi este organizat de Ora de Cinema, program online pentru profesori şi elevi de nivel liceal, ce introduce filmul ca instrument de studiu în ora de dirigenţie”, se menţionează în comunicat.
TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol