2 noiembrie 2024, 16:27

Efectele benefice ale așteptării vacanței. De ce această pauză este foarte importantă pentru noi

Deseori vacanța în sine durează doar câteva zile. Dar perioada premergătoare poate fi lungită cât vrem noi, poate să înceapă și cu luni înainte, când ne facem planul de bătaie și începem să visăm la traseu. Și visarea aia pare că ne face deja bine. Ne ajută să ne detașăm. În plus, intervalul de timp în care „abia așteptăm să vină vacanța” are efecte benefice asupra creierului nostru. The Conversation analizează de ce o pauză de la munca și cotidian este atât de importantă.

Deși poate părea greu de crezut, există foarte puțină literatură științifică care explorează beneficiile directe ale vacanțelor asupra creierului nostru. Ceea ce pare incontestabil este că sunt esențiale. Este una dintre concluziile unui studiu din 2016, la care au participat 46 de lucrători dintr-o companie olandeză.

Deblocare mentală. Flexibilitate cognitivă

Muncitorilor li s-a cerut să treacă printr-un test. Li s-au dat obiecte (de exemplu, un ciocan) și li s-a cerut să se gândească la cât mai multe utilizări posibile în cel mai scurt timp. Analiza s-a repetat după ce participanții la studiu au venit din concediu. Atunci s-au putut gândi la un număr mai mare de potențiale întrebuințări ale uneltelor și au avut nevoie de o perioadă mai scurtă de timp pentru a găsi soluțiile. Cercetătorii spun că vacanțele cresc flexibilitatea cognitivă. Iar asta s-ar întâmpla ca urmare a reducerii stresului.

Oamenii de știință spun că nivelurile ridicate sau cronice de stres, cum ar fi cele la care suntem supuși pe tot parcursul anului în timpul zilei noastre de lucru, sunt capabile să provoace o reducere a cantității de dopamină eliberată și/sau modificări în modul în care este metabolizată.

S-a descoperit că stresul cronic este capabil chiar să modifice numărul de receptori de dopamină din zonele care primesc aceste proiecții. Când se întâmplă acest lucru, se dezvoltă adesea comportamente depresive. Prin urmare, o vacanță care ne eliberează de stres va ajuta la reechilibrarea sistemului.

Cele două tipuri de stres

Experții avertizează asupra unei distincții când vine vorba despre stres. Stresul în sine nu este neapărat rău. Când este sporadic, de obicei este chiar benefic, deoarece activează mecanisme care ne ajută să ducem la îndeplinire acțiunile zilnice ale muncii noastre, cum ar fi respectarea unui termen limită.

„Celălalt stres” este stresul cronic. Apare atunci când se prelungește în timp, fie pentru că suntem sub presiune constantă, fie din cauza unor situații cărora nu le putem face față. Se generează oboseală, niveluri mai ridicate de anxietate, iritabilitate și furie.

Intră în scenă vacanța. Care este cheia reușitei în lupta cu stresul

Aici intră în scenă vacanța. Are capacitatea de a reduce stresul cronic. Când suntem inactivi, creierul nostru este capabil să inverseze, cel puțin temporar, efectele negative ale stresului.

Și aici intervine cheia: pentru ca vacanțele să fie cu adevărat eficiente, trebuie să ne asigurăm că ne eliberează cu adevărat de stresul muncii noastre.

Adică trebuie să evităm să continuăm cu sarcinile în așteptare, să răspundem la e-mailuri și alte sarcini care țin de serviciu.

Foarte important este să nici nu transformăm vacanța într-un nou stres. Ba din contră, ar fi bine să învățăm să ne bucurăm de toți pașii premergători plecării în concediu.

Dopamina este produsă în neuronii a două regiuni ale creierului cunoscute sub numele de substantia nigra (din cauza culorii sale închise la microscop) și în zona tegmentală ventrală (situată în centrul creierului nostru, mai mult sau mai puțin în spatele urechilor). Ambele regiuni, care găzduiesc între 400.000 și 600.000 de neuroni la oameni, trimit axoni în numeroase zone ale creierului.

Explicația științifică a plăcerii

Prin eliberarea de dopamină, ei joacă un rol cheie în sentimentele plăcute aduse de noile experiențe și recompense. Prin urmare, simplul fapt că se apropie vacanța ne crește nivelul de dopamină din creier și ne oferă acel sentiment de plăcere.

De la sine înțeles, cele mai bune vacanțe sunt cele în care ne bucurăm de experiențe noi (cum ar fi explorarea diferitelor locuri) și recompense (cum ar fi acel platou cu fructe de mare pe care l-am așteptat tot anul).

Sigur că experiențele noi și plăcute, recompensele sunt diferite în funcție de preferințele fiecăruia. Indiferent de concepțiile noastre cu privire la cum ar trebui să arate o vacanță, cert este că avem cu toții nevoie de concediu.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol