21 iunie 2024, 0:09

Efectele creșterii salariului minim, explicate de un analist financiar. Cine ar putea avea de pierdut

Efectele creșterii salariului minim în țară au fost explicate de un analist financiar, vineri, 7 iunie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități. Profesorul Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, doctor în economie, a spus de ce a fost necesară această măsură și cine ar putea avea de pierdut.

Analistul financiar a spus că din punctul său de vedere, hotărârea Guvernului de a majora salariul minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei, de la 1 iulie, este una bună, din trei motive. Primul motiv este acela că este vorba despre o legislație europeană ce trebuie să fie aplicată și de România.

„Dacă n-am aplica-o noi, iar celelalte țări ar aplica-o, românii ar pleca din România să muncească acolo pe salariul minim din acele țări. Deci cumva ca să-i ținem în România trebuie să mărim salariile”, a explicat el.

„Doi – avem peste 30% din forța de muncă angajată pe salariul minim – lucru nenatural, acolo e și evaziune fiscală destul de multă. Guvernul știe lucrul acesta și normal, ridicând salariul minim măcar o mai mare parte din taxele care trebuiau plătite vor fi plătite în modul ăsta.”, a adăugat invitatul la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

Cel de-al treilea motiv este acela că cei care lucrează pe salariul minim au fost cei mai puternic afectați de șocul inflaționist din ultimii ani. Cea mai mare parte a inflației a venit din produsele alimentare, iar la o familie care lucrează pe venituri reduse, ponderea produselor alimentare e cea mai mare în bugetul de consum.

Cine ar putea avea de pierdut

Pe de altă parte, analistul financiar a atras atenția că majorarea salariului minim va crea o anumită tendință inflaționistă – pentru companii vor crește costurile, ceea ce înseamnă un preț mai mare al produselor.

„Vor câștiga angajații pe salariul minim, cei care chiar lucrează pe salariul minim, nu cei care primesc diferența în plic – aceia ar putea chiar să piardă puțin, pentru că le va crește impozitul. Puțin peste 40% din această creștere va merge la stat prin taxe și impozite.

Aceste creșteri vor fi suportate de economia privată. În domeniul public aș spune că extrem de puțini salariați lucrează pe salariul minim. Deci pentru stat nu vor crește cheltuielile directe din această măsură, dar vor crește însă pentru mediul privat.

Pentru că pentru ei înseamnă o creștere de costuri și automat problema se pune dacă o pot transmite mai departe în prețuri sau nu – lucrul acesta depinde de fiecare actor în parte, de cât de competitiv e acest sector și cât de concurențială e piața din acel domeniu. Dacă o vor putea duce mai departe în prețuri, ar fi ideal pentru ei. Cei care nu pot… Acolo poate să fie o problemă.”, a mai spus specialistul.

Analistul financiar a subliniat și faptul că anul viitor va fi cu siguranță marcat de o creștere a taxelor. Comisia Europeană vorbește deja despre un deficit bugetar în acest an de 7% din PIB în condițiile în care multe majorări de salarii din sectorul public se aplică doar o perioadă din acest an, nu pe tot anul. În 2025, se vor aplica pe întreg anul, astfel că presiunea pe cheltuieli la buget va fi mai mare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol