27 aprilie 2024, 15:40

Efectele evitării vaccinării. Epidemie de tuse convulsivă în Cehia. De 100 de ori mai mulți bolnavi

În Europa apar din ce în ce mai multe cazuri de tuse convulsivă. De la începutul anului şi până acum, numărul de îmbolnăviri a crescut de o sută de ori. Printre cei afectați se numără chiar primarul orașului Praga. Din nou, în centrul controversei despre „ce-i de făcut” se află… vaccinarea, relatează TVR Info.

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă sau pertussis este o boală respiratorie contagioasă. Începe cu semne asemănătoare cu ale unei răceli obișnuite, dar dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, după cam o săptămână apare și simptomul care-i dă numele: accese de tuse care pot dura și câteva minute și care sunt mai rău noaptea, împiedicând pacientul să se odihnească și să se refacă.

Sona Kneblova, medic pediatru: E o boală respiratorie comună, care dispăruse datorită vaccinării copiilor. Acum că rata de vaccinare a scăzut, a început să se răspândească, poate am „importat” o variantă nouă neluată în seamă.

Incidența tusei convulsive în colectivități a crescut rapid în ultimele săptămâni. În școli, afectează câte jumătate de clasă, ne sunt raportate cazuri noi zilnic și cred că asta va continua. Cea mai mare problemă este în colectivități, și atunci instituțiile de învățământ sunt cele mai afectate, chiar dacă și primarul de 80 de ani al Pragăi este bolnav.

Autoritățile locale și cele naționale transmit mesaje contradictorii legate de rămânerea acasă a elevilor nevaccinați.

Efectul nevaccinării la 10-11 ani

Însă chiar semnificația termenului „nevaccinat” este problema, pentru că vaccinul împotriva tusei convulsive este obligatoriu, ca parte a celui hexavalent. Doar că acesta se face în mai multe etape, ultimele la vârste de 6 și 10 ani. Dar mulți părinți nu și-au mai imunizat copiii cu ultimele doze.

Pavla Svrcinova, expert igienist: Din păcate, cele mai multe victime sunt în rândul adolescenților între 15 și 19 ani. Vedem efectul nevaccinării la 10-11 ani, când părinții nu mai acordă atât de multă atenție și nu îi mai duc pe copii la revaccinări. La vârste mai înaintate, incidența e mai scăzută.

Autoritățile spun că sunt mai multe cauze inclusiv scăderea generală a imunității populației în timpul pandemiei.

Potrivit BBC, la începutul anului în Cehia erau înregistrate aproximativ 30 de cazuri de tuse convulsivă, acum sunt peste 3.000. Asemenea cifre nu au fost înregistrate decât înaintea introducerii pe scară largă a schemelor de vaccinare în anii 50 și 60.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol