31 august 2023, 11:11

Efectul cultural: tot mai puține locuri de cazare libere la Timișoara

În condițiile în care sezonul estival este abia la început, așteptările specialiștilor sunt că, în 2023, Timișoara va găzdui cel puțin jumătate de milion de turiști.

Hotelierii din oraș spun că se simte faptul că Timișoara e Capitală Europeană a Culturii. Turiștii străini sunt din ce în ce mai mulți, iar spre deosebire de partea de început a anului, acum sunt dispuși să își și prelungească șederea în oraș.

Sunt curioși nu doar să participe la evenimentele prilejuite de titlu, ci și să descopere atracțiile orașului, spun autoritățile locale, citate de Radio Timișoara.

Cu ocazia deschiderii bienalei Art Encounters, zeci de evenimente au avut loc în mai multe zone și spații din Timișoara. Organizatorii vorbesc despre dificultatea cu care au găsit locuri de cazare pentru artiștii și pentru invitații din afara orașului.

Primarul Timișoarei consideră că anul titlului va însemna un imbold pentru economia locală. “Am devenit acest magnet și asta, bineînțeles, se traduce inclusiv în cifre de afaceri mai bune, nu doar în sectorul HoReCa, ci pentru tot orașul, deci este și un factor economic, dar în primul și în primul rând, mă bucur că povestea Timișoarei se face auzită. Poate durează un pic până când înțelegem că acest an de capitală chiar schimbă lucrurile, chiar este o schimbare strategică”, spune Dominic Fritz.

Potrivit ghizilor de turism, în Timișoara ajung cel mai adesea turiști din Italia, Germania, Spania și Marea Britanie, dar și din America, Australia și Extremul Orient.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, județul Timiș se află pe locul 11 într-un clasament al numărului de turiști, pe primele 3 luni ale anului. Județul a fost vizitat în această perioadă de 64.275 de turiști și este depășit la acest capitol de județe precum Bihor, Suceava, Sibiu, Prahova, Brașov și Vâlcea.

După numărul turiștilor străini, Timiș se află pe locul 8, cu 14.728 de persoane care au vizitat județul în această perioadă. Depășește din acest punct de vedere județe precum Sibiu, Prahova, Bihor și Suceava.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol