4 octombrie 2022, 23:14

Efectul Halep: Tot mai mulți părinți își duc copiii la cluburile de tenis

Născută în Constanța, într-o familie de aromâni, Simona Halep a început să joace tenis de la frageda vârstă de patru ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare. La șase ani, acest sport devenise o rutină zilnică. Pentru a-și putea continua pasiunea, Halep s-a mutat în București la vârsta de 16 ani. Idolii din tinerețea sa erau Justine Henin și Andrei Pavel.

De-a lungul carierei sale a câștigat 16 turnee The Women’s Tennis Association (WTA) dintre care: șase în 2013, două în 2014, trei în 2015, trei în 2016, unul în 2017, unul în 2018. Cele mai importante turnee câștigate sunt de la Premier Mandatory de la Indian Wells și Madrid.

Simona s-a remarcat datorită stilului defensiv de joc de tip Wozniacki, fiind un baseliner excelent, folosind deplasarea ca să deschidă terenul pentru câștig, totodată fiind un stil agresiv dar bine analizat. De cele mai multe ori, tenismena execută reverul cu ambele mâini, lovitura sa preferată fiind reverul în lung de linie.

Halep a fost singura jucătoare de tenis din România care a ajuns în finala de la Roland Garros, în ultimii 34 de ani. În ierarhia jucătoarelor profesioniste de tenis ocupă locul 3, fiind depășită doar de jucătoarea americană Serena Williams și chinezoaica Na Li.

sursa: pinterest.com

Ca urmare a performanțelor sale, nu doar ca a motivat tinerii care deja fac tenis de performanță, ci și părinții care, în ultima perioadă, își îndreaptă tot mai des copiii către antrenamentele specializate de tenis, formând efectul Halep.

În urma unui interviu pentru cei de la hotnews.ro, directori și manageri ai cluburilor de tenis din România au vorbit despre creșterea excesivă a numărului de tineri care vor să facă tenis de performanță.

Directorul tehnic al Complexului Sportiv 2000 din București, Sever Dron, declară că s-au înregistrat cu 10% mai multe înscrieri, în ultima perioadă. Acesta consideră că, efectul Halep a început de la Australian Open, unde Simona s-a calificat în primele 8, și continuând cu faptul că a confirmat la Roland Garros. Tenisul feminin este un sport onorabil în acest moment, iar succesul fetelor de la Fed Cup vor aduce în curând un număr mai mare de copii la tenis.

„Cu siguranță performantele Simonei Halep vor da fructele necesare, dar ca orice lucru nou și bun trebuie să așteptăm ca aceste performanțe să se „coace mai bine în mintea copiilor”, să fie apreciate la justa lor valoare și sunt sigur că în vacanța mare terenurile de tenis vor fi luate cu asalt, iar la începutul noului sezon (în luna septembrie) cluburile de tenis vor avea un aflux important de înscrieri și sper că vor fi gata să fie la înălțimea cererilor.” – completează Sever Dron.

Antrenorul Sever, fiind stabilit în Franța, a decis să trimită o scrisoare deschisă pe care a adresat-o tenisului românesc cu următorul mesaj: „Cred că Federația Română de Tenis va avea o mare responsabilitate în unificarea energiilor care există în tenisul românesc și sper că rezultatele Simonei Halep, ale fetelor în Fed Cup și participarea băieților în Cupa Davis ne vor permite să întrevedem un viitor cât mai bun în următorii ani al ‘sportului alb’ din România.”

sursa: play.google.com

Directorul Școlii de Tenis Winners din Cluj-Napoca, Adrian Szabo, este de părere că cei mici prezintă un mare interes fată de acest sport și chiar mai mult de-atât, vor să o copieze în totalitate pe Simona Halep. Încă din luna martie, cluburile sportive devin tot mai pline, numărul copiilor a crescut cel puțin cu 30%, datorită efectului creat de performanțele Simonei. Majoritatea categoriilor de vârstă înregistrate sunt de 3 ani, 3 ani jumătate, 4 ani, fiind încurajați de părinți să aleagă acest drum.

Președintele de la Tenis Club Leo din Iași, Ștefan Leonte, declară că multe fetițe au venit la tenis în ultima perioadă, fiind aduse de părinți, după ce au remarcat succesul Simonei, sperând că cel mic poate avea același viitor strălucit. Numărului copiilor care au venit la club a început să crească din lunile martie-aprilie, fiind cu 10-11% mai multi copii, în condițiile în care sala avea undeva la 50-60 de copii. Vârstele sunt de la 5 până la 9-10 ani. Așadar, există și aici o diferență față de anii trecuți, datorită realizărilor Simonei Halep.

„Succesul Simonei Halep are un efect foarte pozitiv asupra copiilor care deja fac antrenament de performanță, fiindcă înțeleg foarte mult ce înseamnă adevărata performanță și majoritatea încep să-și suplimenteze și numărul de antrenamente, de pregătire fizică, și numărul de concursuri la care vor participa.” – încheie Ștefan Leonte

sursa: libertatea.ro

Managerul clubului Pamira din Sibiu, Marius Vecerdea, spune că, în urmă cu 4-5 ani, Simona Halep a participat la câteva stagii de pregătire în sălile din oraș, încă din timpul în care era la junioare. Tendința de creștere a numărului de copii care joacă tenis este oarecum incertă pentru că aici se regăsesc printre cele mai mari cluburi sportive, chiar academii,  au turnee internaționale mari, cel mai recent fiind turneul internațional feminin cu puncte în clasamentul WTA.

Dacă părinții se gândeau înainte la ce sporturi să îi ducă pe cei mici, astăzi, mulți dintre ei îi vor atrage pe copii către tenis. Aşadar, efectul Halep aduce un plus sportului românesc, crescând numărul de participanți şi formând viitori campioni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol