13 aprilie 2021, 7:20

Eficiența vaccinului chinezesc: ZERO după prima doză

Eficiența vaccinului chinezesc CoronaVac este ZERO după prima doză și 56,5% după rapel – arată rezultatele din Chile.

De data aceasta nu mai este vorba nici măcar de vreun studiu, ci vorbim de milioane de vaccinări făcute în acest stat cu vaccinul de la Sinovac.

Campania de vaccinare din Chile, aflată în plină desfăşurare şi bazată în principal pe vaccinul chinezesc Coronavac, a demonstrat o eficacitate de 56,5% împotriva riscului de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Dar niciun efect semnificativ după prima doză, potrivit unui studiu publicat marţi, scrie France24.

Noul studiu, realizat în condiţii reale de Universitatea Chile, a luat în calcul efectul global al vaccinării în această ţară sud-americană, unde două vaccinuri sunt administrate începând din 24 decembrie 2020: vaccinul CoronaVac dezvoltat de compania chineză Sinovac, care reprezintă majoritatea covârşitoare (93%) a dozelor administrate, şi vaccinul produs de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech.

Eșantion: de 4 milioane de persoane

Până la această dată, Chile, o ţară cu 19 milioane de locuitori, a administrat cel puţin o doză de vaccin pentru 7,07 milioane de rezidenţi şi ambele doze pentru 4,04 milioane de persoane.

„Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni”. La şase săptămâni după administrarea unei doze, „ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a concluzionat rectorul Universităţii Chile, Ennio Vivaldi, informează Hotnews.

Rezultatele sunt oarecum asemănătoare cu cele din Brazilia, unde la începutul anului alte studii plasau CoronaVac ca având rezultate puțin peste 50% după a doua doză.

Printre țările europene care administrează CoronaVac sunt Ungaria, Ucraina, Turcia, Serbia și Bosnia, scrie Balkaninsight.

Citește și:

Te mai miră asta? Românii sunt pe ultimul loc în UE  la căutarea de informaţii online legate de sănătate


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.