25 aprilie 2024, 13:05

EFORTURILE marii economii germane de a reduce din dependența de petrolul rusesc. De la 35%, la 12%

Relațiile statelor Europei, în special, cu Rusia sunt puternic afectate de războiul din Ucraina, iar eforturile depuse de economiile mari europene de a se descătușa din toxica relația cu Rusia și mai ales dependența de combustibilii ei dau deja roade în Germania.

Dependența celei mai mari economii europene de importurile de petrol rusesc a scăzut în ultimele săptămâni la 12%, față de 35% anterior, iar cea legată de cărbune la  8%, față de 50% anterior, a anunțat Ministerul Economiei într-un raport citat de CLEW (Clean Energy Wire Network). În zilele următoare Germania va lua măsuri pentru a înlocui livrările restante la rafinăriile de la Schwedt exploatată de Rusia.

Pe de altă parte, dependența de gazul rusesc rămâne ridicată, deși a scăzut și ea, la 35%, de la 55% înainte de începerea invaziei rusești, în 24 februarie, a precizat ministerul.

„În ultimele săptămâni, am depus eforturi mari, împreună cu toate părțile interesate, pentru a reduce importurile noastre de combustibili fosili din Rusia și pentru a ne diversifica aprovizionarea”, a declarat duminică ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck.

După cum se știe deja, Gazprom a oprit aprovizionarea cu gaze naturale a Poloniei și a Bulgariei, din cauza refuzului lor de a plăti în ruble, iar atât politicienii UE cât și cei germani au declarat că lovitura lui Vladimir Putin nu ar trebui să neliniștească guvernele, pentru că au fost instituite planuri de urgență.

Germania a încheiat o înțelegere cu Polonia, care îi permite să importe petrol de la alți furnizori globali prin portul polonez Gdansk, înlocuind resursele rusești.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus joi că Germania vrea legături mai strânse cu țările care împărtășesc valori democratice în regiunea Asia-Pacific, vizitând astfel Japonia în locul partenerului de comerț cel mai important – China.

În timpul primei sale vizite în regiune, Scholz a vorbit despre posibilitatea Rusiei de a lua măsuri de represalii în urma deciziei Germaniei de a opri importurile de gaz rusesc, a relatat Reuters.

„Dacă și ce decizie va lua guvernul rus în această situație, nu putem decât să speculăm. Trebuie să ne pregătim pentru asta și, după cum am spus, deja am început să ne pregătim înainte să înceapă războiul. Știm ce avem de făcut,“ a spus Scholz.

„Problema care părea foarte mare pentru Germania în urmă cu doar câteva săptămâni a devenit mult mai mică”, a declarat reporterilor Habeck, care este și vicecancelar în coaliția de guvernare de la Berlin. „Germania a ajuns foarte, foarte aproape de independența față de importurile de petrol rusesc”.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, rafinăriile Schwedt și Leuna din estul Germaniei procesau aproximativ o jumătate de milion de barili pe zi de țiței, marea majoritate provenind din Rusia.

Rafinăria Schwedt furnizează 90% din benzina, combustibilul pentru avioane, motorină și combustibilul pentru încălzire consumate în Berlin și Brandenburg, potrivit site-ului web al rafinăriei.

Leuna este principalul furnizor de carburanți pentru regiunile Turingia, Saxonia și Saxonia-Anhalt – inclusiv orașele Dresda și Leipzig.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol