6 decembrie 2023, 17:39

EG5, noua variantă de coronavirus, se răspândește în SUA, dar și în China și UE

O nouă variantă a coronavirusului care produce COVID-19, denumită EG.5, se răspândeşte în Statele Unite, dar şi în Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China, observându-se o creştere a numărului de pacienţi care se prezintă la urgenţă şi a spitalizărilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat recent EG.5 pe lista sa de variante aflate sub monitorizare.

La nivel naţional, în SUA, EG.5 a cauzat 17% din noile cazuri de Covid-19, comparativ cu 16% în care responsabilă pentru îmbolnăviri a fost varianta XBB.1.16 a coronavirusului, potrivit celor mai recente date ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Conform CNN, EG.5 este o subdiviziune a tulpinii recombinate XBB din familia Omicron şi reprezintă o altă modificare progresivă a virusului mai degrabă decât un salt evolutiv major, aşa cum a fost tulpina originală Omicron.

De asemenea, EG.5 are acum propria sa ramură, EG.5.1, care prezintă o a doua mutaţie la „coroană”. Aceasta se răspândeşte, de asemenea, rapid.

Dr. David Ho a testat aceste variante în laboratorul său de la Universitatea Columbia pentru a vedea cât de rezistente au devenit la anticorpii pe care îi avem pentru a ne apăra împotriva lor.

„Practic, are ceva mai multe portiţe de scăpare imunitară în comparaţie cu variantele precedente din seria XBB”, a declarat dr. Eric Topol, cardiolog la Scripps Translational Research Institute. „Are un avantaj, motiv pentru care se răspândeşte în toată lumea”, spune el.

Dincolo de SUA, EG.5 creşte rapid în Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China.

CITIȚI ȘI:

O nouă variantă a coronavirusului se răspândește în Marea Britanie, unde numărul cazurilor de COVID-19 e în creștere


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol