15 iulie 2024, 23:23

Egalitate de gen: Rolul femeilor in industria jocurilor video

Numărul femeilor care joacă în mod regulat jocuri video este în creștere; și totuși, acestea sunt foarte slab reprezentate în industria de dezvoltare a jocurilor, o industrie de multe miliarde de dolari.

Ca o consecință a trendului de creștere deosebit de lent din ultimele decenii, proporția femeilor care sunt dezvoltatori de jocuri a ajuns la doar 20 %.

Care ar putea fi motivul din spatele acestei evoluții, în ciuda campaniilor pentru egalitate din ultimele decenii? De ce femeile care sunt dezvoltatori sunt acceptate cu atâta reticență în cadrul proiectelor și de ce aceste schimbări sunt însoțite de scandaluri în industria de profil?

Balázs Vedres, profesor la Departamentul de Știință a Rețelelor și Datelor la CEU și Orsolya Vásárhelyi, cercetătoare la Universitatea Corvinus și Institutul pentru Democrație din cadrul CEU, au răspuns la această întrebare într-un studiu publicat în Scientific Reports în luna august.

În timpul examinării datelor a peste 8.000 de proiecte de dezvoltare a jocurilor video, cercetătorii maghiari au constatat că, dacă o femeie a fost inclusă în mod simbolic (pe post de „bibelou”) în echipele majoritar masculine, acest fapt nu a îmbunătățit creativitatea jocurilor video realizate; în fapt, a afectat-o negativ.

Pe de altă parte, atunci când femeile au fost integrate organic în echipe, surplusul creativ rezultat din diversitate era cât se poate de evident, scrie publicația ungară Qubit.

„Chestiunea înșelătoare, și am văzut-o în companii unde erau doar bărbați în echipa de dezvoltare, iar apoi a fost angajată pentru prima dată o femeie, este că în astfel de cazuri creativitatea tinde să se deterioreze.

Mai ales dacă această femeie este chiar implicată cum se cuvine. Probabil din cauza naturii simbolice, nici un alt aspect sau alt mod de a gândi nu este luat cu adevărat în considerare în cadrul echipei, iar acest lucru poate duce la următorul deznodământ: atunci când există atât de puțină diversitate în industria jocurilor video, iar compania încearcă să modifice starea de fapt, mai întâi experimentează acest declin și abia apoi va învăța cum să corecteze situația.

Și poate că asta este o capcană în calea unei soluții pozitive: am încercat să aducem o femeie dezvoltator iar acest lucru nu a făcut jocul mai bun, așa că mai bine să nu le aducem în echipă. Și astfel nu se poate ajunge la nivelul la care diversitatea și incluziunea funcționează”, a spus Vedres.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol