20 aprilie 2024, 0:49

EGIPT. Și acum 2.000 de ani, elevii erau pedepsiți să scrie același lucru pe tăblițe

Arheologii au descoperit peste 18.000 de piese de ceramică inscripționate cu detalii despre viața din Egiptul Antic, inclusiv versuri scrise ca pedeapsă de elevi care se comportau rău. Fragmentele vechi de 2.000 de ani mai includ chitanțe, texte școlare, informații comerciale și liste de nume, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tübingen din Germania, care au efectuat săpătura.

Descoperirile au fost făcute la Athribis, o așezare veche construită la aproximativ 200 de kilometri la nord de Luxor. Marcate cu cerneală folosind stuf sau bețe scobite, piesele de ceramică recuperate, cunoscute sub denumirea de „ostraca”, sunt resturi de borcane sau vase care au fost folosite ca materiale de scris.

Au fost găsite sute de tăblițe cu același simbol scris atât pe față, cât și pe spate, despre care arheologii cred că ar fi dovezi că elevii au fost forțați să le scrie. Multe dintre piesele de ceramică provin dintr-o școală antică, potrivit profesorului Christian Leitz de la Universitatea din Tübingen, care a condus săpăturile alături de o echipă de la Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt.

Alte fragmente includ desenul unui copil cu trei forme umane, precum și reprezentări picturale ale zeilor, figuri geometrice și animale precum scorpioni și rândunele.

Investigația se concentrează pe un templu care a fost construit de faraonul Ptolemeu al XII-lea și decorat ulterior de împărații romani. Templul a fost deschis vizitatorilor de atunci, în timp ce situl arheologic mai larg conține rămășițele unei necropole, ale unei cariere și ale unei așezări umane.

Foto: CNN


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol