27 martie 2024, 6:34

El este inventatorul care a făcut posibil Internetul, așa cum îl știm azi

„Am făcut niște dispozitive electronice pentru a controla trenulețele. Apoi am ajuns să mă interesez mai mult de electronică decât de trenuri. Mai târziu, când eram la facultate, am făcut un computer dintr-un televizor vechi”. Iată cum a ajuns Tim Barners-Lee să creeze world wide web, tehnologia care stă la baza Internetului de azi.

Informaticianul şi omul de ştiinţă Sir Tim Berners-Lee s-a născut la 8 iunie 1955, la Londra. Astăzi împlinește 65 de ani.

Absolvent al Universității Oxford

Din 1976, este absolvent al Universităţii Oxford, potrivit w3.org. După absolvirea facultăţii, Tim Berners-Lee s-a angajat ca inginer de software la CERN, în Elveţia, notează site-ul www.webfoundation.org.

Acolo a observat că cercetătorii care lucrau la acceleratoarele de particule aveau dificultăţi în accesarea şi partajarea informaţiilor, agerpres.ro.

Cum să aduni informația

Tim Berners-Lee s-a uitat mai atent la o tehnologie care exista deja: hypertextul, un limbaj care permitea distribuirea electronică a textelor. Rețeaua de computere conectate – internetul de la acea vreme – exista încă din anii ‘60 dar Tim căuta o rezolvare mai eficientă pentru accesul la informație, notează startupcafe.ro.

„În acele zile aveam informaţii diferite pe calculatoare diferite, însă trebuia să te autentifici pe fiecare în parte pentru a ajunge la acele informaţii. De asemenea, câteodată trebuia să înveţi să foloseşti câte un program diferit pentru fiecare calculator în parte…”, spunea Tim Berners-Lee citat de w3.org, principala instituţie internaţională de standardizare pentru World Wide Web.

Așa a apărut ideea domeniilor și folosirea nodurilor existente din rețeaua de computere – care se extindea rapid – în combinație cu hypertextul, tehnologia deja existentă.

Ideea

Pentru a rezolva această problemă, Berners-Lee s-a gândit să folosească o tehnologie în plină dezvoltare, numită hypertext. În martie 1989, acesta a depus la CERN un document numit „Information Management: A Proposal” („Administrarea informaţiei: o propunere”), dar proiectul său nu a fost acceptat imediat.

Şeful său, Mike Sendall, a notat pe document „Vague but exciting” („Vag, dar interesant”), conform site-ului oficial al CERN, info.cern.ch.

Șansa

Web-ul nu a fost niciodată un proiect oficial al CERN, însă Mike Sendall i-a acordat timp lui Berners-Lee pentru dezvoltarea acestuia în septembrie 1990.

Până în luna octombrie a aceluiaşi an, informaticianul a scris şi a dezvoltat trei tehnologii fundamentale care stau la baza www şi sunt folosite până în ziua de azi: HTML (HyperText Markup Language, limbaj de formatare pentru web), URI (Uniform Resource Identifier, adresa unică a fiecărei resurse web, cunoscut şi sub numele de URL) şi HTTP (HyperText Transfer Protocol, care asigură primirea resurselor web), mai notează webfoundation.org.

Tot în cadrul acestui proiect, Tim Berners-Lee a creat primul editor de pagini web şi primul server web. La sfârşitul lui 1990 deja existau pagini web ca resurse libere, iar în 1991 au fost invitate să se alăture proiectului şi persoane care nu lucrau la CERN.

Prima adresă a paginii web a fost http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

În esență, contribuția tehnologiei World Wide Web a fost aceea de a facilita accesul publicului la pagini scrise în hypertext, oriunde pe internet.

Potențialul

Odată cu creşterea spaţiului web, Berners-Lee a realizat că adevăratul potenţial al acestuia ar fi atins doar dacă ar fi putut fi accesat fără taxe şi fără permisiuni. Drept urmare, a cerut CERN să pună la dispoziţie codul-sursă pentru oricine doreşte, fără a plăti drepturi de autor, pentru totdeauna. Decizia a fost anunţată în 1993 şi a deschis drumul către un val global de creativitate, colaborare şi inovaţie nemaivăzute până atunci.

World Wide Web (www) este un spaţiu informatic în care elementele de interes, cunoscute în limbajul de specialitate drept resurse, sunt accesibile prin identificatori globali numiţi „Identificatori Universali ai Resurselor” (URI – „Universal Resource Identifier”), conform w3.org. Accesarea World Wide Web se face prin intermediul reţelei Internet.

Ce face acum

În prezent, Tim BL este directorul World Wide Web Consortium (W3C), organizaţia ce ajută şi supraveghează dezvoltarea continuă a Internetului. Este fondatorul Fundaţiei World Wide Web, precum şi cercetător principal în cadrul Laboratorului de ştiinţă informatică şi inteligenţă artificială din cadrul renumitului Institut al Tehnologiei din Massachusetts.

A fost ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 2004, ca recunoaştere a muncii sale inovatoare, arată bbc.co.uk.

A fost la București

A susţinut, la 12 noiembrie 2015, la Bucureşti, o conferinţă în care a vorbit despre motivaţia care a stat în spatele ideii de World Wide Web şi despre modul în care a reuşit să transforme această idee în realitate.

La 30 octombrie 2019, Sir Tim Berners-Lee a avertizat într-o declaraţie publicată pe site-ul World Wide Web Foundation că puterea de a face bine prin intermediul serviciilor de internet este subminată din ce în ce mai mult de persoane rău intenţionate, care răspândesc ura, şi de interese ce ameninţă democraţia.

Berners-Lee a făcut apel la realizarea unei noi înţelegeri pentru web care să aducă împreună guverne, companii şi grupuri cetăţeneşti în vederea conceperii unui plan de acţiune cu scopul protejării internetului.

Sursa imagine: Foto: CERN

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol