14 iulie 2024, 17:11

Electricitate mai ieftină pentru creștini. Orașul german are o ofertă specială pentru membrii Bisericii

Facturile la curentul electric sunt din ce în ce mai mari în Germania, dar creșterile de preț variază considerabil  în funcție de regiune, furnizor și tarife.

De exemplu, o companie de utilități din Wuppertal a crescut prețurile la energie electrică cu aproximativ 33% de la 1 octombrie. La Energieversorgung Oberhausen, creșterile procentuale pentru electricitate și gaz sunt aproape aceleași, variind de la 24 la 34 la sută, scrie Merkur.

„Asistăm un val mare de creșteri de prețuri”, a spus expertul în energie Udo Sieverding de la asociația pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia . „Multe utilități vor urma cu siguranță exemplul”, a adăugat acesta.

Creștinii din Potsdam sunt însă favorizați. Dacă sunt membri ai Bisericii, ei primesc energie electrică prin intermediul parohiei și au din 2004 propriul tarif de energie electrică verde – s-a negociat cu compania de utilități din Potsdam la cererea enoriașilor, pentru o alternativă ecologică.

Tariful suplimentar numit „Electricitate verde – Doar pentru membrii Bisericii” este acum rentabil din punct de vedere financiar, deoarece nu pare să fie afectat atât de mult de creșterile de preț.

Potrivit formularului de comandă, membrii Bisericii Protestante care locuiesc în Potsdam plătesc 30,59 de cenți pe kilowatt-oră de energie electrică. Clienții obișnuiți trebuie să plătească mult mai mult: 39,76 cenți pe kilowatt oră.

Potrivit Bild, preluat de ziarulromanesc.de, catolicii plătesc chiar mai puțin decât protestanții – 26,16 cenți pe kilowatt oră.

Există însă și nemulțumire față de tratamentul preferențial. Opoziția față de această soluție este exprimată de politicianul Die Linke, Stefan Wollenberg, care face parte din consiliul de supraveghere al companiei de utilități publice din Potsdam. „Nu trebuie să existe un tratament preferențial al credinței religioase în ceea ce privește prețurile la electricitate și gaze”, a spus el pentru Bild.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol