28 mai 2020, 10:47

Elevii se alătură luptei împotriva epidemiei de coronavirus. Mai mult echipe de robotică produc echipamente medicale

Elevii de nota zece ai României se alătură luptei împotriva coronavirusului. O mare parte din echipele de robotică din toată țara s-au implicat activ în această perioadă, pentru a pune la dispoziție materiale medicale de protecție, dar și sprijin pentru soluționarea crizei provocată de coronavirus. 

Aceștia s-au mobilizat, în urma apelului realizat de Asociația Nație Prin Educație, prin care a rugat întreaga comunitate a echipelor de robotică FTC din toată țara să găsească soluții concrete prin care pot acorda o mână de ajutor personalului medical.

Astfel, micile genii în robotică, ghidați online de mentori, au găsit soluția perfectă pentru a da o mână de ajutor autorităților și cadrelor medicale ce sunt linia întâi în lupta împotriva virusului COVID-19. Astfel, echipele de robotică și-au pus la bătaie imprimantele 3D pentru a crea viziere de protecție pentru medici, dar și piese pentru aparatele de ventilație mecanică.

„Este un apel pe care Asociația Nație Prin Educație l-a făcut către comunitatea noastră de robotică, pentru a sprijini sistemul medical atât de încercat în această perioadă. Colegii mei au organizat un curs online pe 20 martie și la mai puțin de o săptămână copiii înscriși în programul nostru național de robotică și-au pus la lucru cunoștințele, inventivitatea și au venit cu soluții concrete în acest context. Toate echipele dețin imprimante 3D, cele mai multe donate de Nație Prin Educație în cei 4 ani de proiect, pe altele și le-au cumpărat singure, astfel că s-au mobilizat pentru a confecționa viziere pentru spitale. O altă parte a echipelor și-a cedat imprimantele 3D pentru a fi folosite pentru execuția de piese necesare la construirea aparatelor de ventilație mecanică, unul dintre ele fiind în testări în Timișoara, dar știu că există și alte inițiative private în diferite alte orașe din țară”, spune Dana Războiu, Președintele Asociației Nație Prin Educație. 

Elevii gălățeni fabrică viziere și măști pentru spitale 

Mihai David are 15 ani și face parte din echipa de robotică Sophia Science. El a reușit să proiecteze o vizieră pe care a și confecționat-o la imprimanta 3D. După ce a terminat a luat legătura cu profesaora care îi este și mentor, Marinela Buruiană, pentru a face rost de mai multă aparatură și pentru a aplea mai mulți colegi din echipele de robotică să i se alăture, pentru a putea produce cât mai multe astfel de obiecte.

Ideea robotiștilor gălățeni s-a extins rapid în toată țara prin cluburile de robotică partenere, iar în curând vor produce şi componente pentru ventilatoare.

Echipa de robotică din Năsăud au confecționat primele viziere pentru angajații din spitale

Echipa de robotică Cybersoul de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud a confecționat și livrat primele viziere pentru personalul medical de la Spitalul Orășenesc Năsăud. Aceștia au postat pe pagina lor de Facebook următorul mesaj: „Proiect, în regim voluntariat, la sugestia celor de la Asociația Nație prin Educație, organizatorii competiției de robotică, la care s-a aliat și Clubul de Robotică Cybersoul pentru confecționarea vizierelor pentru personalul medical din Spitalul Orășenesc Năsăud și Serviciul Ambulatoriu. Azi au fost livrate primele produse ale tinerilor robotiști CNGC.” , se arată într-un cominicat remis Editiadedimineata.ro.

Sursă Foto: revistabiz.ro

Solidaritate față de medici din partea echipelor de robotică

Elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au confecționat, de asemenea, viziere. Aceștia folosesc ca materie primă o folie de laminat, iar partea de susținere este tipărită de o imprimantă 3D. Vizierele le vor pune la dispoziția Spitalului Orășenesc Beclean. Avantajul unei viziere este faptul că se poate spăla, dezinfecta și folosi ori de câte ori este nevoie. „Sperăm ca vizierele să fie de folos personalului medical.” 

„Echipa de Robotică infO(1)Robotics de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești împreună cu Deco RAM şi BraveBots produc viziere în cantități destul de mari pentru personalul care acționează în prima linie în lupta cu coronavirusul și care are mare nevoie de astfel de echipamente de protecţie.

Elevii de la C.N. „Constantin Carabella” din Târgoviște confecționează viziere de protecție pentru medici. Echipele Phantom și Under Construction au răspuns provocării Nație Prin Educație și s-au decis să construiască viziere de protecție din plastic PET, cu sistem de prindere realizat la imprimantă 3D. Săptămâna trecută au plecat sub formă de donație către Spitalul Județean de Urgență Târgoviște multe bucăți, cantitatea se actualizează zilnic, după cum comunică chiar echipele pe paginile lor de Facebook, iar pe măsură ce alte viziere vor fi realizate, vor fi donate și celorlalte spitale din județ, mai ales că cererile sunt foarte mari.

Elevii călărășeni din echipa de robotică Danube Robotics și-au pus în funcțiune imprimanta 3D și deja confecționează și ei viziere pentru medici.

La Arad, robotiștii din echipa Delta Force au început crearea unor viziere atât de necesare personalului medical pentru a se proteja. Avantajul acestora este faptul că se pot spăla și dezinfecta ori de câte ori este nevoie. Partea de susținere este tiparită cu ajutorul unei imprimante 3D iar viziera propriu-zisă este obținută dintr-o folie laminată.

La Focșani echipele AICitizens si BrickBot sunt și ele implicate în acest proiect inițiat de Nație Prin Educație. Echipele se coordonează online și realizează printurile acasă, unde au fost mutate imprimantele 3D.

La Pitești, elevii robotiști de la Colegiul „Zinca Golescu” printează viziere pentru medicii argeșeni. „Până ne vom întâlni la evenimente și competiții FTC în țară, să fim alături unii de alții!” este mesajul pe care l-au postat aceștia în comunitatea lor online.

Billzard Eye, echipa de robotică a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, confecţionează viziere pentru personalul medical al spitalului orăşenesc, folosind imprimanta 3D primită de la Asociația Nație Prin Educație.”,  se mai arată în comunicat.

Sursă Foto: libertatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.