13 iunie 2022, 14:28

Elina Svitolina a anunţat că va dona toţi banii pe care-i va câştiga la turnee pentru Armata ucraineană și cauze umanitare

Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina (15 WTA) a anunţat într-o postare pe reţelele de socializare că va dona toţi banii pe care-i va câştiga la turneele la care va participa pentru Armata ţării sale şi pentru cauze umanitare, de sprijinire a conaţionalilor săi afectaţi de conflictul militar cu Rusia, scrie DPA, preluată de AGERPRES.

Ea a scris un text, pe contul de Twitter și pe cel de Facebook, intitulat „Scrisoare către patria mea”, în care deplânge situaţia în care se află patria natală, agresată militar de Rusia, şi în care cere comunităţii internaţionale să sprijine eforturile de pace.

„Sunt departe de tine, departe de oamenii pe care îi iubesc, de oamenii mei, dar inima mea nu a fost niciodată atât de caldă şi de plină de dragostea ta. Mi-e greu să exprim cât de specială eşti. Pentru mine, Tu eşti puternică, frumoasă şi specială. Mi-ai dat totul şi eu preţuiesc fiecare bucată din tine: cultura, educaţia, pământul, apele, oraşele, oamenii. Oamenii mei. Oamenii mei, mă tem în fiecare zi pentru voi. Sunt devastată, nu mă pot opri din plâns, inima mea nu încetează să sângereze. Dar sunt foarte mândră. Văzându-i pe oamenii noştri, mamele noastre, taţii noştri, fraţii noştri, surorile noastre, copiii noştri cât de curajoşi şi puternici sunt şi cum luptă pentru a te apăra. Ei sunt eroi. Voi dona banii pe care îi voi câştiga din următoarele turnee pentru a ajuta armata şi cauzele umanitare, pentru a ajuta în apărarea Ta, ţara noastră. Ucraina, Tu ne uneşti, tu eşti identitatea noastră, Tu eşti trecutul şi viitorul nostru. Noi suntem Ucraina. Fie ca lumea să vadă şi să ne ajute să Te protejăm. Eşti în toate rugăciunile mele. Eşti mereu cu mine. Eu sunt Ucraina. Noi suntem Ucraina”, a scris Svitolina.

Elina Svitolina, fost număr trei WTA, a câştigat, de-a lungul carierei, 21.342.000 de euro din tenis.

Ca rezultat al situației din Ucraina, Daria Saville, fostă Gavrilova – născută la Moscova și emigrată în Australia – a propus ca toate jucătoarele să poarte galben și albastru în turneele următoare.

Elina Svitolina: „Noi, comunitatea de tenis, putem face mult mai multe lucruri pentru Ucraina.”

„De fiecare dată când vorbesc cu familia sau prietenii, e foarte dificil să găsesc cuvinte cu privire la ce se întâmplă în Ucraina. Până în ultimul moment, nu credeam că războiul ăsta chiar poate izbucni, iar apoi totul a început noaptea.

Toată lumea e terifiată, are inima frântă. Am părinții acolo, pe bunica, pe mătușa și un unchi și încerc să vorbesc cu ei constant, pentru că e important să mențin contactul cu ei, pentru a ști cum să îi ajut cel mai bine. 

Mă simt complet neajutorată. Vreau să fac ceva pentru ei, dar în aceste condiții, în care sunt avioane militare peste orașe, deasupra Kievului, a Harkovului, bombardamente, împușcături, orașe distruse, e foarte dificil pentru cineva din afară. Știu că e mult mai dificil pentru cei care sunt acolo însă.

Anumiți prieteni de-ai mei sunt lipsiți de curent electric, apă, mâncare și se zbat. Acum nu mă gândesc când aș putea să mă întorc în Ucraina, ci doar la cum să îmi ajut țara. Ăsta e obiectivul, să aduc atenția oamenilor asupra Ucrainei și să încerc să opresc războiul,” a declarat Elina Svitolina pentru Eurosport, scrie sport.ro.

„Cred că avansăm câțiva pași, dar putem face mai mult. Prin social media, putem face mult mai multe lucruri. Putem să facem mai multe, noi, comunitatea de tenis. Am decis ca premiile financiare primite în următoarele turnee vor fi donate Armatei Ucrainene și nevoilor umanitare, astfel pot să îmi ajut țara. Cred că acesta e lucrul bun de făcut acum, vreau să fac ceva și să îmi ajut țara,” a adăugat Elina Svitolina în interviul oferit Barbarei Schett.

Foto: Elina Svitolina/Facebook

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol