29 mai 2023, 18:16

Elita matematicii internaționale, sub îndrumarea unui profesor român

Un român a ajus printre cei mai mari matematicieni ai lumii, fiind singurul elev care a luat punctaj maxim la toate cele trei ediții consecutive ale Olimpiadei Internaționale la care a participat. Acesta are un palmares impresionat de premii, printre care se numără și unul dintre cele mai importante premii din domeniul matematicii în Statele Unite ale Americii. Numele acestuia este Ciprian Manolescu și este profesor la Univeristatea din California, Los Angeles (UCLA), iar distincția pe care o va primi la E.H. Moore Research Article Award 2019 îi este acordată pentru lucrarea sa pubilcată în Jurnalul Societății de Matematică Americană, scrie edupedu.ro.

În principiu, un topologist ca mine nu avea nicio speranță de a dovedi un astfel de rezultat. Din fericire, în anii ’70, David Galewski, Ron Stern și Takao Matumoto au reușit să reducă această afirmație la o presupunere despre grupul de cobordism de omologie din dimensiunea a treia și aceasta este ipoteza pe care am demonstrat-o. Ei merită mai mult de jumătate din credit pentru teorema finală,” a spus profesorul Ciprian Manolescu.

Sursă Foto: edupedu.ro

Topologia este o ramură a matematicii, mai precis a geometriei, care studiază deformările spațiului prin transformări continue. În sens mai larg, topologia descrie relațiile spațiale existente între obiecte folosind seturi de reguli pentru a observa cum entitățile vectoriale (puncte, linii, poligoane) împărtășesc geometria și spațiul.

Ciprian Manolescu are doar 39 de ani și este singurul olimpic din toată istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, obținuând un punctaj maxim  (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997).

Acesta a absolvit facultatea la Harvard, în 2001, cu distincția summa cum laudae. Mai mult decât atât, Manolescu a fost numit de UCLA drept “Legenda Putnam-ului”.

Pe când era student la Harvard, a participat de 3 ori la prestigiosul Concurs de matematică nord-american William Lowell Putnam și în fiecare an s-a clasat în primii 5 studenți; de precizat că acest concurs nu publică clasamentul în interiorul celor 5 prime poziții, deci nici unul dintre cei 5 studenți din top nu știe pe ce loc este exact din cele 5.

Astăzi, Ciprian Manolescu este profesorul UCLA care coordonează pregătirea studenților la Putnam: selectează studenții care vor participa la competiție și îi antrenează.

Citește pe HotNews.ro un interviu cu unul dintre studenții lui Ciprian Manolescu de la UCLA Tudor Padurariu.

Din iulie 2018, este Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai. Citește aici un interviu acordat în vara lui 2018 Ziarului Făclia de Cluj.

A absolvit Colegiul Naţional Ion C. Brătianu din Pitești, a mers apoi la Harvard unde a studiat matematica și unde și-a obținut și doctoratul în iunie 2004, avândul profesor coordonator pe Peter B. Kronheime.

Din 2008 este profesor la Universitatea din California, Los Angeles.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol