15 aprilie 2024, 19:38

Elon Musk, la memorialul de la Auschwitz, dar și la conferința European Jewish Association VIDEO

Elon Musk , care a fost acuzat că a permis postarea de mesaje antisemite pe platforma sa de socializare, X,  fosta Twitter, a vizitat luni lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Surpriza este că a venit însoțit de băiețelul său, pe care l-a purtat în brațe, de mână sau pe umeri în timpul vizitei.

Mai mulți lideri importanți de comunități evreiești i-au cerut lui Musk să meargă personal la Auschwitz, pentru a vedea cu ochii lui unul dintre cele mai simbolice locuri ale Holocaustului.

Vizita lui Musk la cel mai cunoscut loc al ororilor Holocaustului a avut loc înaintea unei apariții programate luni după-amiază la o conferință despre antisemitism organizată de Asociația Evreiască Europeană (European Jewish Association) în orașul polonez din apropiere, Cracovia.

Miliardarul s-a confruntat cu acuzații din partea Anti-Defamation League, o renumită organizație evreiască pentru drepturile civile, dar și a altora, că tolerează mesajele antisemite pe platforma sa de socializare, de când a cumpărat-o în 2022.

Alături de el, la Auschwitz au fost Președintele EJA, rabinul Menachem Margolin, și supravițuitorul Holocaustului Gidon Lev. Musk a depus o coroană de flori și a participat la o scurtă ceremonie memorială la Birkenau, potrivit paginii de Facebook a EJA.

Elon a stârnit valuri de comentarii după ce a răspuns pe platformă la acuzația unui utilizator al X, care susținea că evreii urăsc oamenii albi și manifestă indiferență față de antisemitism, postând: „Ai spus adevărul”. Ulterior, el s-a scuzat pentru comentariu, numindu-l „cea mai proastă” postare pe care a făcut-o vreodată.

Mai multe companii importante, printre care Disney și IBM, au oprit publicitatea pe platformă anul trecut după ce grupul de avocatură liberal Media Matters a declarat că reclamele lor apăreau alături de conținut pronazist și postări ale naționaliștilor albi. X a dat în judecată ulterior Media Matters, susținând că organizația nonprofit din Washington a fabricat raportul pentru „a îndepărta publicitarii de pe platformă și a distruge X Corp”, amintește Associated Press.

Musk a fost fotografiat în timp ce vizita memorialul de la Birkenau împreună cu podcasterul de la Daily Wire, Ben Shapiro, care urma să participe și la conferința EJA. Birkenau este un sat lângă Oswiecim, în sudul Poloniei, înconjurat de sârmă ghimpată, unde barăcile de lemn pentru deținuți și ruinele unei camere de gazare rămân ca dovadă a crimelor naziste, ca și un monument în memoria victimelor ridicat acolo. Anual, acolo au loc ceremonii internaționale în memoria victimelor Holocaustului.

Se aștepta ca Musk să facă vizita marți și să participe la un serviciu memorial, împreună cu personalități politice prezente la conferința EJA de la Cracovia, în schimb a apărut la lagărul de exterminare nazist luni, comentează Associated Press.

Musk urma să discute online despre antisemitism cu Shapiro la conferința din Cracovia, care are loc înainte de Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului pe 27 ianuarie.

Peste 1,1 milioane de oameni au fost omorâți de naziști și complicii lor la Auschwitz în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei mai mulți dintre cei uciși erau evrei, dar printre victime s-au numărat și polonezi, romi, prizonieri de război sovietici și alții. În total, aproximativ 6 milioane de evrei europeni au murit în timpul Holocaustului. Când sovieticii au eliberat lagărul, au găsit aproximativ 7.000 de supraviețuitori.

Conferința EJA de la Cracovia, la care sunt invitați cel puțin zece șefi sau foști șefi de state, are ca focus principal accentuarea îngrijorătoare a antisemitismului în Europa, care a escaladat începând cu data de 7 octombrie, când în Israel au avut loc sângeroasele atacuri ale mișcării teroriste palestiniene Hamas. Adunarea are o semnificație deosebită, oferind o platformă pentru a confrunta și aborda colectiv această tendință îngrijorătoare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol