25 aprilie 2024, 8:04

Elveția dă undă verde vaccinului Johnson&Johnson, dar “uită” de  AstraZeneca

Încet-încet, Johnson&Johnson își face loc și în Europa. În detrimentul AstraZeneca, se pare. Deocamdată, se dă undă verde vaccinului Johnson&Johnson în Elveția. Acolo unde AstraZeneca e pus pe hold.

Swissmedic, agenția elvețiană de sănătate, a dat luni undă verde vaccinului de la gigantul american Jonhson&Johnson, care devine al treilea vaccin împotriva coronavirusului aprobat în această țară.

După ce a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech în decembrie, apoi Moderna în ianuarie, Agenția Elvețiană pentru Medicamente a autorizat acest al treilea vaccin pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Undă verde vaccinului Johnson&Johnson

Vaccinul  este administrat o singură dată și poate fi depozitat sub formă înghețată la o temperatură de -25° Celsius până la -15° C și transportat congelat sau decongelat la o temperatură între 2° C și 8° C. Apoi, va rămâne până la trei luni în frigider.

Acest vaccin pe bază de adenovirus uman este 64,2% eficient la cei cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani și 82,4% la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste în termen de 14 zile de la vaccinare. Face posibilă prevenirea formelor grave și critice de Covid-19 cu aproape 85%.

În plus, s-a dovedit că funcționează bine în prezența mutațiilor dominante în Brazilia și Africa de Sud„, a declarat Swissmedic în comunicatul de presă.

Acest vaccin este al patrulea care este aprobat în Uniunea Europeană, unde a fost autorizat din 11 martie.

Totuși, vaccinul de la AstraZeneca nu a fost (încă) aprobat. Conform datelor, Elveția solicită mai multe informații despre vaccin. Ultima declarație oficială este că este luată în considerare varianta ca Țara Cantoanelor să renunțe (sau să cedeze) comanda sa către AstraZeneca, scrie Reuters. Vorbim aici de o comandă de 3,5 milioane de doze.

Alte probleme pentru AstraZeneca

Probleme se înmulțesc pentru AstraZeneca, deși la un moment dat, în urmă cu câteva zile părea că valul de respingere s-a diminuat. De data aceasta problemele vin din Statele Unite.

Institutul pentru Boli Infecțioase din SUA a pus sub semnul întrebării datele oferite de AstraZeneca privind eficacitatea vaccinului. Americanii spun că  AstraZeneca ar fi oferit date incomplete privind eficacitatea vaccinului său anti-COVID-19 după testele clinice din SUA.  Precizarea vine la o zi după ce compania a făcut publice rezultatele testelor din SUA care ar fi indicat că nu există riscuri legate de tromboze, iar eficacitatea serului este de 79% în privința infectării și de 100% în ce privește dezvoltarea unor forme grave.

Vaccinul dezvoltat de britanici ar urma să fie aprobat în SUA în aprilie-mai.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol