16 iunie 2021, 20:21

Elveția începe eliberarea Certificatelor Verzi COVID, compatibile cu cele ale Uniunii Europene

Elveţia începe de luni emiterea Certificatelor COVID, gratuite, digitale și pe hârtie, destinate mai ales pregătirii concediilor în Europa.

Cui îi sunt destinate aceste certificate? Persoanelor vaccinate, cu test negativ la COVID-19 sau care au trecut prin boală, scrie cotidianul elvețian Le Temps. Pentru persoanele vaccinate, acestea vor fi valabile 180 de zile.

Ele intră în vigoare în ziua administrării celei de-a doua doze de vaccin, pentru vaccinurile anti-COVID cu două doze, cum este cazul celui cu tehnologia ARNmesager, autorizate în Elveția. Pentru persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus și consemnate ca atare, aceste 180 de zile încep în ziua administrării dozei unice.

Pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19, perioada de valabilitate începe în a 11-a zi după infectarea dovedită cu un rezultat pozitiv la testul COVID. Durata valabilității certificatului este și aici de 180 de zile. În fine, un test PCR negativ va permite obținerea unui certificat valabil 72 de ore, un test rapid antigen negativ, unul de 24 de ore. Nu vor fi recunoscute nicio serologie și niciun autotest, mai scrie Le Temps.

Este posibil ca durata celor 180 de zile să fie extinsă, în funcție de noile informații științifice disponibile, au precizat vineri specialiștii de la Oficiul Federal de Informatică și Telecomunicații (OFIT), însărcinat cu supervizarea proiectului.

Până la sfârşitul lunii, toate cantoanele elvețiene vor pune la dispoziția doritorilor aceste certificate care, spun autorităţile elveţiene, au toate măsurile de siguranţă, astfel încât să nu poată fi falsificate.

În Elveția, certificatele de sănătate se eliberează de către farmacii, medici de familiei, spitale sau centre de vaccinare.

Documentele sunt compatibile cu Certificatul COVID adoptat de Uniunea Europeană și este destinat în principal călătoriilor în străinătate.

Deținătorii certificatului digital vor fi avantajați față de cei cu versiunea pe hârtie, căci vor putea vedea pe telefonul lor mobil dacă durata certificatului a fost prelungită. Pe hârtie, această informație nu va fi disponibilă.

Sursa foto: keystone-sda.ch

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.