24 aprilie 2024, 6:45

Embleme naționale mai mult sau mai puțin știute

România a fost adesea lăudată pentru peisajele uimitoare, pentru felurile de mâncare delicioase, dar și pentru numeroasele festivaluri culturale pe care le găzduiește an de an. De la Mamaia până în Maramureș și de la Timișoara până în Suceava, românii sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor, iar turiștii români și străini bat țara în lung și în lat, an de an, în speranța redescoperirii acesteia, în cele mai impresionante ipostaze ale sale.

Astfel, ce îi face pe aceștia să se reîntoarcă în locurile pe care le-au mai vizitat este faptul că de fiecare dată redescoperă altceva. Există multe alte lucruri interesante pe care le puteți găsi în România, în afara peisajelor ce îți taie răsuflarea sau a localnicilor cu chef de viață. În acest sens, am reușit să adunăm câteva minuni ale României, motive emblematice ale țării noastre, care ne fac unici în lume.

Ursul Brun

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Există în jur de 200.000 de urși bruni la nivel mondial, 8.000 în Slovacia, Polonia și Ucraina, dintre care 6.000 de urși locuiesc acum în România. De fapt, România are cea mai mare a doua populație de urși în Europa după Rusia. Se găsesc în zonele bine cunoscute și populare Brașov, dar și în Harghita, Covasna, Mureș, Argeș, Bistrița și Sibiu.

Aceștia sunt mari și pot cântări până la 350 de kilograme. Dacă sunteți curioși, nu vă recomandăm să vă aventurați în păduri pentru a căuta urși, cel mai bine este să mergeți într-un tur organizat, însoțiți de un expert.

Râsul Sălbatic

Sursă Foto: positivenewsromania.com

În România se regăsesc între 1.200-1.500 de râși carpatini, reprezentând în jur de 14 % din populația Europei. Râșii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Au între 70 și 150 cm lungime, iar culoarea blănii este diversificată și depinde de specia și condițiile climatice în care acesta trăiește, iar din această cauză variază între castaniu și bej sau chiar alb.

Cei mai mari sunt lincșii carpatini, având 80–150 cm lungime și o greutate de 18–30 kg, care pot fi admirați  în zona Brașovului, aici existând numeroase excursii, care încep de regulă primăvară și țin până în anotimpul rece.

Cel mai frumos drum din lume – Transfăgărășanul

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Nu există român care să nu fi auzit de Tranfăgărășan. Un traseu pe care oricine ar trebui să îl facă măcar odată în viață. De la un capăt la celalat, Tranfăgărășanul oferă vizitatorilor săi, peisaje care îți taie răsuflarea și o experiență fascinantă.

Lăudat de show-ul britanic Top Gear ca cel mai bun drum din lume, Transfagarasan a fost primit această titulatură, datorită peisajelor fascinate pe care le oferă turiștilor, pe măsură ce  aceștia traversează munții la o altitudine de 2.042 de metri. Are multe curbe înguste, astfel încât aceasta ar putea fi atrăgătoare pentru cei care iubesc provocările. Dacă conduceți pe acest drum, acesta va duce spre Lacul Balea și Cascada Balea și trece prin 5 tuneluri.

Cel mai mare mamifer din Europa – Bizonul

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Bizonul a fost reintrodus încet în mai multe păduri din Europa, inclusiv în România. Unii bizoni ajung la o greutate de o tonă. Inițial, bizonul a fost vânat până a dispărut complet. Ultima bizon din Moldova a fost ucisă în 1762, iar în 1900 au rămas doar 12 bizoni în lume. În prezent, există peste 100 de bizon în România și le puteți vizita în 5 rezervări: Hateg Slivut, Vanatori Neamț, Bucșani, Valea Zimbrilor (satul Acris) și Magura Zimbrilor.

Chipul lui Decebal

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Reprezentarea asemănătoare cu cea a americanilor, de pe Muntele Rushmore, din Dakota de Sud,  statuia regelui dacic Decebal a fost sculptată lângă malul Dunării, aproape de Orsova.

Sculptura este de 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime și a fost făcută între 1994-2004. A fost finanțat de un om de afaceri care a iubit istoria. Este cea mai mare sculptură de piatră din Europa și poate fi vizitată numai cu barca.

Se spune că operațiunile anevoioase de cioplire a chipului regelui Decebal l-au costat pe I.C. Drăgan un milion de dolari, sumă în care a intrat și costul celor 1000 kg de dinamită necesare. La realizarea statuii de pe malul Dunării, operațiune care a durat un deceniu (începând cu 1994), n-au lucrat decât 12 alpiniști.

„Focurile Vii” –  din Lopătari, județul Buzău

Sursă Foto: destinatii.eu

Fenomenul focurilor vii (asemănător cu cel al vulcanilor noroioși) se formează datorită gazelor naturale emanate din pământ (hidrocarburi), care se aprind singure prin procesul de frecare cu solul, dar și datorită razelor soarelui, arzând încontinuu. Imaginea este deosebită, cu toate că nu vorbim de adevărate focuri de tabăra, ci de unele a căror înălțime variază între 20 de centimetri și un metru (la Lopătari), în funcție de presiunea gazelor naturale din interior și de bătaia vântului. Chiar dacă se întâmplă să se mai stîngă în timpul ploilor, ele se reaprind. De aici li se trage practic și numele de “focuri vii” – pentru că ard în permanentă, chiar și iarnă. Noaptea, focurile vii sunt și mai spectaculoase, flăcările galben-roșiatice putând fi observate de la distanță.

În credință populară, se spune despre ele că sunt făcătoare de minuni și că atunci când ajungi la focurile vii este bine să îți pui o dorința, pentru că ți se va îndeplini.

Mocănița

Sursă Foto: positivenewsromania.com

România are ultimul tren de abur care funcționează pentru transportul lemnului în lume! Dacă vă decideți să faceți o călătorie sau sunteți în căutarea unor vederi spectaculoase, traseul Mocăniței este de departe cel mai potrivit.

Aceasta trece prin trece prin frumoasa zonă a Maramureșului, renumită și pentru faptul că are sate în care localnicii au păstrat tradiții vechi de secole. Puteți vizita biserici din lemn în zonă și puteți admira porțile lor din lemn sculptate, care sunt embleme ale folclorului românnesc.

Vulcanii Noroioși

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Vulcanii de noroi Berca se află în comuna Scortoasa, în județul Buzău. Vulcanii sunt mici și doar câțiva metri înălțime și izbucnesc nămolul și gazele naturale de la 3.000 de metri adâncime către suprafață. Vulcanii vulcanici asemănători pot fi văzuți în Italia, Ucraina și Rusia. Aparent, zona are un peisaj lunar, astfel încât ar putea face o călătorie interesantă atât pentru cei mici, pasionați de fenomenele misterioase ale Pământului, cât și pentru adulți.

Sursă Cover Foto: www.dragosasaftei.ro. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol