20 mai 2024, 6:39

După 8 ani, emisiunea “Adevăruri despre trecut” dispare din grila TVR

Ca și când, gata, tot ce ar fi fost de spus despre trecut s-ar fi încheiat iar acum ar trebui să ne dăm, tăcuți și umili, deoparte, pentru a face loc adevărului alternativ.

“ADEVĂRURI DESPRE TRECUT, un demers unic în spațiul media românesc, se încheie astăzi, după 8 ani, 140 de documentare difuzate pe TVR1 și alte peste 100 de ediții rămase pe lista de așteptare”, scrie pe Facebook producătoarea emisiunii, Raluca Rogojină.

“De 2 luni de zile, eu și echipa mea de la „Adevăruri despre trecut” așteaptăm ca TVR  să dea presei dreptul la replică pe care l-am pregătit după ce episodul  „Femei în Securitate. Raport asupra banalității răului” a stârnit un val de critici. Am solicitat să ni se permită să discutăm direct cu presa, să organizăm inclusiv dezbateri publice având în vedere interesul manifestat față de acest subiect. Din păcate, conducerea TVR este în egală măsură de ermetic închisa și în relația cu noi, angajații săi.

Astăzi, grila de toamnă a TVR a fost făcută publică. Emisiunea ADEVĂRURI DESPRE TRECUT a fost eliminată definitiv! Deși, din cele 7 ediții de 48 de minute care ne-au fost solicitate inițial pentru grila de toamnă, 5 sunt gata filmate și montate și alte 3 sunt în lucru.

Încă de la prima difuzare, în urmă cu 8 ani de zile, emisiunea ADEVĂRURI DESPRE TRECUT s-a aflat în top 5 a emisiunilor gold ale TVR și a rămas cea mai vizualizată emisiune a Televiziunii Române în spațiul online.  În ciuda bugetului minuscul pentru o producție gen documentar investit în această emisiune în fiecare sezon, am câștigat prestigioase premii internaționale concurând în competiții cu cele mai importante televiziuni din lume.

Mulțumim numerosului nostru public pentru feed-back-ul excepțional (de la importanți oameni de cultură și televiziune până la cetățeni obișnuiți, trăitori ai perioadei comuniste)!

Fără a ni se da posibilitatea să ne susținem punctul de vedere, fără o cercetare disciplinară, făcându-se abstracție de rezultatele obținute, în lipsa unei decizii CNA, prin mușamalizare și omisiune este anihilată una dintre puținele emisiuni rămase brand ale Televiziunii Publice.”

„Criticați, dar nu construiți niciodată nimic!”

Unul dintre cei care comentează la această postare este Mădălin Hodor, istoric și cercetător român, actualmente funcționar în cadrul Direcției Investigații a CNSAS.

“Felicitări. Ați dat o grea lovitură Securității.

Sper că veți pune ceva in locul „odioasei emisiuni” nu? O să ne arătați cum e corect sa se facă emisiuni nu? O să faceți voi o serie de emisiuni despre trecut nu? Nu?

Ah. Am uitat. Voi nu sunteți niciodată în stare de altceva decât de a va indigna aiurea fara să cunoașteți subiectele, sa vă lamentați și să stârniți ura. Sa urlați niste sloganuri patruland desertul imposturii și al suficientei cu sulița la bandulieră ca niște veritabili legionari romani pe limes. Ia sa vedem unde mai vedem noi ceva înviere a Securității? Uau! Sunt sigur că aveți o părere foarte bună despre cat ar fost de îndreptățiti și chiar va culcați noaptea cu sentimentul lucrului bine făcut.

Desigur că după asta nu construiți nimic. Niciodată. Nimic.  Felicitări! Ați reușit.

Știți ce ați reușit? Sa mai daramati o posibilitate ca oamenii să înțeleagă ceva corect despre perioada comunistă. Sa îndepărtați și mai mult publicul spre bălăriile unei istorii false. Tot voi va minunați că e plin de nostalgici comuniști. Pai voi sunteți principalii vinovați. Voi, cu ideile voastre false despre trecut.

Culmea știți care este? Ia ascultați aici: voi ajutați de fapt Securitatea. Și nici măcar nu înțelegeți că sunteți în faptă lucrul pe care îl urâți in scris. Voi sunteți securiștii. Mai răi decât aia dinainte de 1989. Mult mai nocivi pentru că acționați în lumea democratica și în numele dreptății.

Apopo. Poate face domnișoara de la G4MEDIA o serie de emisiuni despre perioada comunistă și Securitate că e expertă. Ah. Stai. Știti cate articole despre Securitate a scris dânsa? Unul. 1. Unu. Acela. Eu zic sa o puneți la in fruntea unui institut ceva, că e clar o autoritate.

Noi suntem aia care spala Securitatea? Poftim va rog! Aratati-ne cum faceți voi istorie. Abia aștept. Poftim!”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol