2 octombrie 2022, 0:25

Emmanuel Macron: Intrăm într-o criză alimentară fără precedent

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmă că războiul din Ucraina riscă să producă o criză alimentară care poate afecta mai multe state din Africa şi Orient, arătând că este nevoie de solidaritate pentru a preveni această situaţie. „Suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent. Pentru că alte ţări din Orientul Mijlociu, din Africa, depind, pentru a-şi hrăni populaţiile, de ceea ce se produce astăzi în Ucraina in Rusia”, atrage atenţia preşedintele francez, potrivit CNews.

Macron a acuzat Rusia că este singura responsabilă de această situație.

Preşedintele Franţei anunţă că la summit-ul G7 s-a discutat despre solidaritate în ceea ce priveşte gestionarea milioanelor de refugiaţi din Ucraina, despre solidaritate în domeniul energiei, dar şi despre solidaritate alimentară.

„Ucraina, ca şi Rusia, sunt foarte mari producători, în special de cereale. Astăzi vedem impactul în Europa, există tensiune asupra preţurilor. Există de asemenea tensiuni pe mai multe filiere, care au făcut ca Franţa şi alte state europene să reacţioneze cu planuri de rezilienţă, spre exemplu pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale care aduceau din Ucraina hrană pentru acestea. Ne-am, confruntat deja, cu toţii, cu o creştere a preţurilor. Dar, mai ales, suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent. Pentru că alte ţări din Orientul apropiat sau mijlociul, din Africa, depind, pentru a-şi hrăni populaţiile, de ceea ce se produce astăzi în Ucraina in Rusia. Războiul din Ucraina şi alegerile făcute de Rusia, gravissime şi iresponsabile, fac ca ţări precum Egiptul şi multe altele în Africa, în Orient, au astăzi dificultăţi în a se aproviziona cu grâu şi, în general, cu cereale. O ţară ca Egiptul depinde în proporţie de 80% de importuri de cereale din zona Ucrainei şi Rusiei. Vor fi dificultăţi pentru aceste ţări dar, mai ales, războiul din Ucraina (…) va crea o situaţie mai dificilă în 12-18 luni. Această situaţie va crea o criză alimentară, situaţii umanitare foarte grave în mai multe ţări şi va avea în mod sigur consecinţe politice masive în mai multe dintre aceste state pe care le-am invocat. În faţa acestei situaţii nu putem rămâne neputincioşi, trebuie să reacţionăm”, a afirmat joi seară Emmanuel Macron.

El susţine că Rusia va fi responsabilă pentru foamete, dacă acesta se va produce, subliniind că celelalte state trebuie să reacţioneze. Macron anunţă că există deja intenţia de lansare a unei iniţiative pentru a preveni această criză şi că Europa trebuie să-şi asume să producă mai mult pentru a contribui la efortul de solidaritate alimentară.

„Este consecința directă a alegerilor făcute de Rusia și de război, ceea ce înseamnă că țări precum (…) câteva din Maghreb și din Africa, astăzi întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu grâu și mai mult cu cereale”, a spus Macron.

Pentru a măsura amploarea acestei crize, Emmanuel Macron a citat în special exemplul Egiptului, ale cărui importuri sunt dependente în proporție de 80% de Rusia și Ucraina.

„Această situație va fi și mai gravă în douăsprezece până la optsprezece luni, va crea situații umanitare extrem de grave și cu siguranță consecințe politice masive în mai multe țări”, a explicat el.

Preşedintele francez a subliniat că s-a discutat de asemenea despre ajutorul pe care alte ţări îl pot da primind refugiaţii din Ucraina, subliniind situaţia Republicii Moldova, care nu este membru al UE şi care are nevoie de ajutor în contextul în care primeşte valuri de refugiaţi. El arată că implicarea mai multor state este o metodă eficace de a lupta împotriva tuturor formelor de trafic de persoane şi de a-i proteja în special pe copii şi pe femei.

În privinţa solidarităţii energetice, Macron spune că dorinţa este de a ţine cub control preţurile pentru ca europenii să nu fie afectaţi, dar Europa vizează şi diversificarea surselor de energie.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol