16 iunie 2024, 21:27

Emmanuel Macron: „Nu prea alegi dragostea, ţi se întâmplă…”

France 2 a difuzat sâmbătă seara emisiunea „Les rencontres du Papotin”, care l-a avut ca invitat pe Emmanuel Macron. Pentru cine nu cunoaște formatul, jurnaliștii prezenți în emisiune nu sunt neapărat “profesioniști” media, sunt persoane cu tulburări autiste.

În fața jurnaliștilor de la ziarul Papotin, președintele Republicii nu s-a dat bătut și a răspuns pozitiv. La fel ca Jacques Chirac în 2002 și Nicolas Sarkozy în 2015, șeful statului a acceptat să răspundă cu sinceritate la întrebările variate și adesea atipice ale acestor reporteri neprofesioniști cu tulburări autiste, scrie Le Figaro.

Întrebări nefiltrate

Această întâlnire, difuzată în cadrul emisiunii „Les rencontres du Papotin” de pe France 2, era în mod logic așteptată. Au fost discutate relațiile sale amoroase, familia sa, Ucraina și politica.

Încă de la începutul emisiunii, întrebările au venit fără filtru: „Aveți mulți bani?”, a fost întrebat imediat. La care a răspuns: „Am avut mai multe înainte de a fi la Élysée!”. „Ai mulți prieteni?” „Nu este cea mai bună meserie pentru a avea o mulțime de prieteni”, a răspuns.

Apoi vine timpul pentru politică cu „Sunteți un susținător al dreptei?” sau „Ce părere aveți despre Putin?”. Emmanuel Macron explică: „În primul rând, când îl întâlnești așa, nu este neplăcut, acesta este paradoxul…. În al doilea rând, cred că nu există nimic care să justifice începerea acestui război […]”.

Relația cu Brigitte

Dragostea este, de asemenea, a fost menționată pe larg. Unul dintre jurnaliști s-a întrebat „De ce nu este posibil ca un elev să se îndrăgostească de un profesor?”. „Cred că principiul iubirii este că totul este posibil.  Nu prea alegi dragostea, ţi se întâmplă…”.

Un tânăr îi întinde apoi o hârtie scrisă de mână citită de președinte, în care se notează: „Este președintele, trebuie să dea un exemplu și să nu se căsătorească cu profesoara sa”. Cu un zâmbet, Macron mărturisește: „Când ești îndrăgostit, nu alegi. Și apoi, a fost profesoara mea de teatru, așa că nu mai contează la fel.” Reporterii izbucnesc apoi în râs și spun „oh, a răspuns deștept”.

Unul dintre ei împinge apoi reflecția întrebându-l pe șeful statului cum au reacționat părinții săi când au aflat de relația sa cu Brigitte: „Rău, e normal. Cred că întotdeauna îți imaginezi un anumit model standard de viață pentru copiii tăi și când se întâmplă ceva care nu se potrivește cu modelul tău, nu te simți neapărat confortabil, iar părinții tăi, la început, sunt îngrijorați pentru tine. A fost un amestec de toate acestea și m-a făcut să-mi doresc și mai mult să-mi urmez calea”.

Brigitte, în vârstă de 69 de ani, este cu 25 de ani mai în vârstă decât Emmanuel Macron, căruia i-a fost profesoară de teatru în liceu.

 

Surprize și emoție

De asemenea, interviul de la France 2 a fost punctat de surprize, cu câteva cântece și momente de râs, cum a fost atunci când unul dintre jurnaliști l-a imitat cu brio pe Nicolas Sarkozy.

Interviul a continuat, la fel de emoționant, un reporter întrebându-l, direct: „Vă este dor de Manette?”, referindu-se la bunica șefului statului, de care era foarte apropiat. Acesta din urmă nu și-a putut ascunde confuzia, căci avea lacrimi în ochi. „Da, mi-e dor de ea pentru că a avut multă grijă de mine când eram copil și adolescent”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol