8 decembrie 2023, 4:18

Emoțiile sunt indispensabile pentru a învinge prejudecățile rasiale

Prejudecățile rasiale sunt o boală morală și socială ascunsă, care afectează oamenii și națiunile din toată lumea. Ea este diagnosticată printr-o listă de simptome și manifestări variate care includ frica, intoleranța, separarea, segregația, discriminarea și ura.

În timp ce toate aceste simptome de prejudecată rasială pot fi manifestate, singura cauză care stă la baza prejudecăților rasiale este ignoranța. Din punct de vedere istoric, o rasă de oameni este definită ca o populație cu trăsături biologice distincte.

În timp ce toți oamenii aparțin aceleiași specii, Homo sapiens, rasele diferă una de alta prin caracteristici cum sunt culoarea și structura părului, culoarea pielii, culoarea și forma ochilor, mărimea membrelor și a părților corpului, cât și organele faciale.

Deși oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste diferențe între oameni sunt exterioare și au convenit apoi asupra faptului că toți membrii speciei Homo sapiens au mai multe caracteristici în comun decât diferite, mulți continuă să-i privească pe ceilalți prin prisma trăsăturilor exterioare.

„Am intervievat odată un parapsiholog care a încercat să explice fenomenele supranaturale în mod științific și care, timp de mulți ani, a organizat excursii sub forma vânătorilor de fantome pentru oamenii care cred în acestea, desfășurate în case bântuite și alte locuri înfiorătoare.

În acest răstimp, desigur, nu a văzut vreo fantomă și m-am întrebat când e posibil să spui: „Am căutat, am căutat, dar nu am găsit nicio dovadă a existenței fantomelor”, scrie geneticianul britanic Adam Rutherford în cartea sa „How to Argue with a Racist”, care a fost publicată în 2020. 

Conform publicației ungare Qubit, la fel crede și despre cei care insistă pe o explicație biologică a diferențelor rasiale și care, în opinia sa, sunt mai interesați de rasism decât de știință.

”Această categorisire rasială demodată, înrădăcinată în biologie, nu este crezută doar de cei care se declară rasiști în mod deschis, ci de multe ori și de către oamenii bine intenționați, care, datorită condiționării cultural-istorice, au opinii care nu sunt susținute deloc de genetica umană: succesul în sport al negrilor nu are nicio legătură cu originea, studenții din Asia de Est nu sunt în mod intrinsec mai buni la matematică, iar evreii nu sunt genetic pricepuți la bani”, scrie Rutherford.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol