25 aprilie 2024, 0:58

Enzima ”de bine”, care ne reciclează sticlele din plastic în câteva ore

O descoperire întâmplătoare grozavă: o enzimă care poate recicla sticlele de plastic în câteva ore!

Niște oameni de știință francezi și-au adus aminte că prin 2012 se identificase o enzimă „într-o grămadă de frunze moarte”, compost, care promitea să fie de folos științei.

Recent, ei i-au produs niște mutații și au pus-o la treabă: în 10 ore, 90% dintr-o tonă de plastic au fost descompuse! Iar apoi au fost folosite pentru crearea de sticle noi, scrie The Guardian.

Enzima „sparge” pet-urile în blocuri chimice care sunt apoi folosite pentru a produce noi sticle de plastic de o calitate mai bună. Tehnologiile actuale de reciclare produc acum plastic care poate fi utilizat doar în producerea de haine sau covoare.

Desigur, nimic nu e perfect pe lumea asta, iar în cazul de față cercetătorii „se plâng” că acestea sunt puțin mai scumpe decât unele care s-ar produce de la zero (din mase plastice nereciclate).

Compania din spatele descoperii, Carbios, a precizat că se aşteaptă ca această nouă tehnologie de reciclare să fie utilizată la scară largă în cinci ani.

„Obiectivul nostru este să o avem tehnologia funcţională în 2024, 2025 la o scară industrială”, a spus Martin Stephan, directorul executiv al companiei.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature. Munca a început prin cercetarea a peste 100.000 de organisme propuse drept candidaţi.

Miliarde de tone de plastic poluează planeta şi reprezintă un pericol major pentru viaţa din oceanele, mările și râurile de pe Terra.

Implicațiile acestei descoperiri – atunci când va fi pusă la punct și vândută pentru utilizare la scară industrială – sunt uriașe, incredibile pentru mediul înconjurător.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol