23 iunie 2024, 14:23

Epava unui avion a fost găsită în Oceanul Pacific. Ar putea fi aparatul în care Amelia Earhart și-a pierdut viața, în 1937

Un grup de exploratori din Carolina de Sud, Statele Unite, au anunţat că ar fi găsit epava avionului pe care Amelia Earhart îl pilota la momentul dispariţiei sale, în iulie 1937.

Compania specializată în explorări robotizate Deep Sea Vision (DSV) a declarat într-un comunicat că o imagine obţinută cu ajutorul sonarului, surprinsă „într-o zonă a Pacificului neatinsă de epave cunoscute, ar putea pune în cele din urmă capăt unuia dintre cele mai persistente mistere ale naţiunii”.

Identificarea

Imaginea surprinsă pe fundul Oceanului Pacific, într-o zonă situată la vest de punctul de aterizare vizat de aviatoarea pionieră, coincide cu „coada dublă unică şi dimensiunea” aeronavei Lockheed 10-E Electra, pilotată de Amelia Earhart.

DSV a declarat că a identificat locul pe baza „Teoriei Liniei Internaţionale a Datei” din 2010. Acest lucru sugerează că navigatorul epuizat al lui Earhart ar fi uitat să dea calendarul înapoi cu o zi după ce a trecut de Linia Internaţională a Datei, ceea ce ar fi putut provoca o greşeală de calcul şi o aterizare a avionului la 60 de mile (96 de kilometri) vest de destinaţie.

Acea zonă nu a mai fost explorată anterior, a precizat DSV.

CEO-ul companiei, Tony Romeo, a declarat că epava descoperită pare să fie intactă.

Am simţit întotdeauna că ea (Earhart) ar fi făcut tot posibilul pentru a ateriza uşor aeronava pe apă, iar semnătura aeronavei, care se poate vedea în imaginea sonarului, sugerează că aşa ar sta lucrurile„, a adăugat el.

O fărâmă de istorie

Amelia Earhart, alături de navigatorul Fred Noonan, au dispărut în timpul unui zbor de 4.000 de kilometri din Noua Guinee către Insula Howland, în timp ce încercau să facă înconjurul lumii. Împrejurările în care s-a produs dispariţia lor au rămas un mister.

Cercetătorii din cadrul Grupul internaţional pentru recuperarea aeronavelor istorice au anunţat în 2014 că un fragment descoperit pe un atol îndepărtat din Pacific în 1991 ar proveni din aeronava lui Earhart.

Un profesor de antropologie de la Universitatea din Tennessee a declarat în 2018 că, în opinia sa, rămăşiţe umane găsite în Pacificul de Vest în 1940 ar aparţine pilotului în vârstă de 37 de ani. Zeci de presupuşi martori au susţinut că au auzit-o pe Earhart cerând ajutor prin radio în timp ce situaţia în care se afla devenea critică.

Sursă: Agerpres

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol