16 aprilie 2024, 18:19

Epidemiolog: Purtați masca! Guvernul se grăbește cu ridicarea restricțiilor

Miercuri, în România, au fost înregistrate 17.447 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid, cu 4.438 mai puţine decât în ziua anterioară. Tendința este descrescătoare, dar gradul de pozitivare este în continuare ridicat, de 23,74%.

Tot miercuri, au fost anunțat 183 de decese cauzate de Covid. La Terapie Intensivă (ATI) sunt internate 1.156 de persoane, printre care 13 copii.

Guvernul se pregătește să renunțe la restricții în 2-3 săptămâni. Cu două zile înainte ca CCR să declare neconstituțională OUG privind obligativitatea măștii în exterior, ministrul Alexandru Rafila declara că, în perioada următoare, România ar putea renunţa oricum la această obligativitate.

Luni, Alexandru Rafila spunea că o tendință descrescătoare a cazurilor ar duce, în următoarele săptămâni, la ridicarea obligativității de purtare a măștii în exterior.

Nu este cazul, atrage atenția medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Sfatul expertului este ca populația să continue să se protejeze cât de bine poate, scrie Europa liberă România.

După decizia de marți a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea documentului prin care a fost impusă masca în exterior, ministrul Sănătății spunea că sfatul autorităților este în continuare purtarea măștii și în exterior.

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică în zonele aglomerate ar trebui să fie respectate în continuare de populație.

În plus, renunțarea la restricții ar trebui făcută după ce autoritățile din România văd ce se întâmplă în țările care au luat deja această decizie.

De asemenea, medicul Octavian Jurma spune că românii nu trebuie să lase garda jos în această perioadă în care scăderea rapidă a numărului de cazuri noi și iluzia că pandemia s-a terminat au dat lovitura de grație campaniei de vaccinare: „COVID nu e o gripă”, notează mediafax.ro.

Medicul Octavian Jurma spune că în urmă cu 3 săptămâni varianta Omicron BA2 a fost identificată în România.

„În săptămâna trecută versiunea BA2 a ajuns conform prognozei la 99 de secvențieri, însă ponderea sa a crescut la doar 11.36% din secvențierile de săptămâna trecută (față de 10% acum 2 săptămâni). Așa cum se vede însă și debutul Omicron BA.1.x a fost similar. Înseamnă că este probabil că BA.2 va continua să se dubleze săptămânal mai ales pe fondul scăderii tulpinii Delta a cărei pondere a ajuns la 1%. 99% din cazurile noi sunt acum Omicron. Evoluția descendentă a numărului de cazuri noi este determinată în continuare de scăderea rapidă a BA1, care încă nu este compensată de creșterea valului BA2 (val în val). Nu știm dacă evoluția BA2 în România va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte țări din Europa însă monitorizarea cu atenție a creșterii BA2 este necesară în continuare. Motivul nu este doar faptul că este mult mai infecțioasă decât BA1 (50%-100%) pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate ci și pentru că există date care sugerează că este și mai virulentă decât BA1”, a scris pe Facebook specialistul.

Acesta susține că o problemă generală cu Omicron este nivelul extrem de minimalizare a pericolului reprezentat de infecția cu această variantă cu potențial de cal troian. Preluarea de către autorități a mesajelor negaționiste amplifică și mai mult această problemă generală.

„Astfel faptul că Omicron se multiplică mai lent în plămân decât Delta permite organismului sănătos și imunizat (prin vaccinare sau infectare) să o elimine înainte de a produce forme la fel de grave ca Delta sau chiar variante mai blânde din primele 3 valuri. Pe de altă parte capacitatea sa crescută de a evita imunitatea celulară o face mai periculoasă pentru copii și tineri (spitalizările minorilor sunt în continuare peste vârful valului Delta). În cazurile în care sistemul imun nu reușește să elimine eficient virusul, Omicron poate produce o formă mai lent evolutivă de boală în care deznodământul poate avea loc mai târziu decât cele 14-21 de zile caracteristic variantelor de până acum. Această ipoteză poate explica de ce numărul de decese din Africa de Sud continuă să crească la 2 luni de la vârful valului Omicron care a avut loc în jurul datei de 15 decembrie 2021”, spune Octavian Jurma.

Acesta mai spune că, în ciuda consensului negaționist care s-a format în România, „COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic”.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol