19 martie 2024, 8:00

Eroismul unui român. Povestea aviatorului care a doborât cinci avioane germane în Primul Război Mondial

Primul român din istorie care a pilotat avioane de vânătoare și a doborât avioane inamice trimise să atace capitala este generalul Constantin Beroniade.

Generalul Beroniade s-a născut în data de 28 martie 1883, el însuși  a fost fiu de militar, întrucât la vărsta de 6 ani a început Școala  fiilor de militari din Craiova și după ce a absolvit, a studiat Școala de ofițeri de cavalerie. Terminându-și studiile în 1905 cu gradul  de sublocotenent, a fost repartizat în Regimentul 8 din Călărași, iar de-a lungul timpului a îndeplinit mai multe funcții, fiind, de asemenea, mutat în alte regimente, conform adevarul.ro.

Pasiunea pentru pilotaj

În timpul stagiului militar, acesta și-a descoperit o nouă pasiune: aeronautica, astfel în 1912 a început Şcoala de Aviaţie din cadrul Batalionului de Căi Ferate. Datorită faptului că Beroniade era unul dintre cei mai buni piloți din insituție, el a fost trimis în Anglia, unde a primit distincția de ,,pilot din străinătate” după promovarea mai multor teste.

O zi glorioasă pentru pilot a fost atunci când, pe 15 septembrie 1915, a fost atașat Corpului de Aviație unde a bătut recordul de zbor la înălțime, pilotând peste 5600 de metri altitudine.

 

România în război

Odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, acesta a executat mai multe misiuni, fiind și primul pilot român care a pilotat avioane de vânătoare.

Pe 1 septembrie 1917, Constantin Beroniade avea funcția de maior și i-a fost încredințată comanda Escadrilei de Luptă Nr. 11 Tecuci, maiorul român doborând cinci avioane germane într-o lună. Această reușită i-a adus felicitările personale din partea superiorilor săi.

Un an mai târziu, a fost numit şeful Biroului de Aviaţie din Ministerul Transporturilor de la Odessa, iar datorită numeroaselor sale victorii, 1920 a reprezentat un an de măreție pentru român, întrucât a primit gradul de locotenent-colonel. Acesta a fost admirat și apreciat de o mulțime de oameni pentru curajul și iscusința de care dă dovadă, prin urmare a fost onorat cu comanda Centrului de Instrucţie al Aviaţiei, având totodată șansa de a forma viitori tineri piloți.

Ministerul de război

Datorită evoluției sale rapide și impresionante, superiorii săi l-au cooptat, în 1923, la Direcția Aeronautică din cadrul Ministerului de Război. După doi ani de stagiu în această instituție, Benoriade s-a bucurat de mai multe funcții din cadrul aeronautic precum: comandant al Flotilei de Luptă, numit ulterior colonel, s-a aflat la comanda Școlii și Centrului de Instrucție al Aeronauticii, director general al Direcţiei Generale a Aerului din cadrul Subsecretariatului de Stat al Aerului. În plus, în perioada interbelică Beroniade a fost la conducerea Direcției Aviației Civile, dar cel mai important moment din cariera sa a fost marcat de ziua în care a căpătat gradul de general de escadră aeriană.

În 1937, pilotul român Constantin Beroniade a fost trecut în rezervă, întrucât astfel prevedeau standardele din acea perioadă, însă curajul, priceperea și dedicarea sa nu vor fi uitate de către poporul român.

 

Sursă foto: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE