29 martie 2024, 16:50

Este cumplit! O filmare din dronă ne arată că lacul Beliș este aproape secat. Filmare acum și anul trecut

Este secetă, dar poate că nu percepem pe de-antregul dimensiunile catastrofei. O filmare făcută zilele acestea pentru ziarul Dejeanul arată cât de mult a scăzut nivelul apei.

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj.

A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.

Lacul de acumulare Beliş-Fântânele este acum grav afectat de lipsa de precipitaţii din ultima vreme. Unele zone de la coada lacului unde puteai ajunge doar cu barca, pot fi parcurse acum cu piciorul, scrie Dejeanul.

Lacul de acumulare are porţiuni în care apa a dispărut. În unele locuri apa este și cu 13 metri sub cota normală.

Celebra biserică de la Giurcuta

În perioada 1970-1974, locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualele amplasamente ale satelor, pentru că vetrele originare urmau să fie acoperite de apa barajului.

Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

Pentru acest lucru, apa trebuie să scadă cu aproximativ 20 de metri, iar localnicii spun că există şanse ca până spre sfârşitul verii să vadă turnul bisericii.

Filmare cu drone a lacului Beliș-Fântânele acum și cu un an în urmă


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol